In Suriname horen jonge meisjes vaak de uitspraak: “je eerste man is je diploma.” Onze grootmoeders en ouders bedoelen het goed. Ze willen dat we onafhankelijk zijn en niet afhankelijk worden van een man. Maar is dat wel de beste insteek?
Uit mijn eigen ervaring – en dat van mijn vriendinnen – kan ik zeggen dat een capabele levenspartner soms meer waard is dan een diploma. Begrijp me niet verkeerd: studeren is belangrijk en je moet vooral werken aan je eigen toekomst. Maar het draait om prioriteiten.
Een fijne, gelijkwaardige partner vinden is vaak eenvoudiger als je jong bent. Studies laten zien dat mensen op latere leeftijd vaak meer bagage meenemen.
Hoe meer relaties iemand heeft gehad, hoe groter de kans op relatieproblemen later. Jong zijn geeft een voordeel: je hebt een ruimere keuze, ziet er meestal beter uit, en komt vaker mannen tegen die ook vooruitdenken en ambities hebben.
Laten we eerlijk zijn: voor veel mannen is een hoge opleiding van hun partner niet het belangrijkste. Ze willen een vrouw met wie ze het leven kunnen delen, iemand die hen begrijpt en met wie ze samen kunnen bouwen.
Ik ken genoeg hoogopgeleide vriendinnen die verlaten werden voor een “jong ding” dat nauwelijks een MULO-diploma heeft. Het draait uiteindelijk om de connectie en het uiterlijk, niet om je diploma’s.
Dus, Surinaamse vrouwen: ja, werk aan je opleiding, maar kijk ook verder. Een goede partner kan net zo waardevol zijn als een diploma, misschien zelfs meer!
Foto ter illustratie.
Patricia Wong is lifestyledeskundige en trendwatcher, verbonden aan GFC Nieuws.
Ze analyseert Surinaamse gewoonten en vergelijkt deze met internationale trends op het gebied van beauty, mode, voeding, culinair en reizen.
Met haar expertise biedt ze unieke inzichten in hoe de lokale levensstijl zich verhoudt tot mondiale ontwikkelingen.
Voor contact: patricia@gfcnieuws.com