Surinaamse vrouwen geprezen voor bijdrage aan de welvaart van Nederland

Ziekenhuis verpleegkundigen jaren 50

In een interview prijst GFC Nieuws analist R. Pinas de enorme inzet van Surinaamse vrouwen die na de Tweede Wereldoorlog naar Nederland werden gestuurd om in de zorgsector te werken.

De objectieve analist wijst op hun bijzondere rol in de wederopbouw van Nederland en de vooruitgang van het land in de jaren na de oorlog.

“Deze vrouwen, vaak nog erg jong, stapten op de boot naar een vreemd land met een totaal andere cultuur,” zegt Pinas.

“Ze kwamen in een omgeving waar ze te maken kregen met de koude winters, ander voedsel en het gemis van hun families in Suriname. Heimwee en eenzaamheid waren veelvoorkomende gevoelens, maar ondanks die moeilijkheden hebben ze doorgezet.”

In de jaren 50 en 60 werd er een groot beroep gedaan op Surinaamse dames om in de Nederlandse gezondheidszorg te werken.

Er waren speciale wervingscampagnes waarbij jongedames werden aangemoedigd om naar Nederland te komen voor opleiding en werk in ziekenhuizen en verpleeghuizen.

Ze werden met open armen ontvangen vanwege het grote tekort aan zorgpersoneel. Velen van hen hebben zich jarenlang enorm ingezet, waar ze een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de verzorging van zieken en ouderen in het Europese land.

Pinas benadrukt dat hun inzet niet vergeten mag worden. “Hun werk heeft niet alleen bijgedragen aan de zorgsector, maar ook aan de bredere welvaart van Nederland.

Het is belangrijk dat wij ons blijven herinneren hoe groot hun inzet is geweest en de rol die zij hebben gespeeld in de naoorlogse vooruitgang van Nederland,” sluit hij af.