Laat ik vooropstellen: ik heb respect voor alle beroepen. Maar eerlijk is eerlijk, in Suriname zie je niet veel dames die bewust een bouwvakker kiezen als levenspartner.
Waarom? Vaak vanwege het lagere salaris, de lange uren, een partner die vaak moe is, en het zware fysieke werk dat soms een aanslag is op zijn lichaam. Uiteraard hangt dit ook af van het segment waarin hij werkt.
Mijn tijd in Nederland heeft me echter anders doen kijken naar dit beroep. Daar lijkt de cultuur anders te zijn. Mensen zijn minder neerbuigend over bepaalde beroepen.
Wat ik vooral interessant vond, is dat veel Nederlandse vrouwen kijken naar persoonlijkheid en uiterlijk, en pas daarna naar het salaris.
Dit komt natuurlijk ook doordat emancipatie daar verder gevorderd is, en vrouwen vaak zelf een goed inkomen hebben.
Maar wat me echt verbaasde: bouwvakkers in Nederland verdienen verrassend goed.
Binnen mijn Surinaamse vriendinnenkring toen ik daar woonde, viel me op dat velen van hen relaties hadden met mannen die in de bouw werkten. Terwijl ze dat in Suriname waarschijnlijk nooit overwogen zouden hebben.
Neem bijvoorbeeld een stukadoor. Wist je dat een Nederlandse stukadoor al gauw €1000 bruto kan vragen voor een dag werk, alleen al om een plafond netjes te stucen? Dat is in Suriname haast ondenkbaar.
Het lijkt erop dat de financiële stabiliteit die deze mannen bieden, een belangrijke factor is.
Dus ja, een bouwvakker in Nederland heeft nét wat meer romantische aantrekkingskracht, zeker voor dames die de voordelen van een goed salaris weten te waarderen.
Foto ter illustratie.
Patricia Wong is lifestyledeskundige en trendwatcher, verbonden aan GFC Nieuws.
Ze analyseert Surinaamse gewoonten en vergelijkt deze met internationale trends op het gebied van beauty, mode, voeding, culinair en reizen.
Met haar expertise biedt ze unieke inzichten in hoe de lokale levensstijl zich verhoudt tot mondiale ontwikkelingen.
Voor contact: patricia@gfcnieuws.com