De huidige valutaproblemen in Suriname kunnen niet los worden gezien van de politieke keuzes van het verleden.
In 2020 werd de Valutawet, een cruciale maatregel die de stabiliteit van de Surinaamse economie had kunnen waarborgen, tegengehouden door de oppositie, waaronder de huidige president Chan Santhoki en Gregory Rusland van de NPS.
Het is ironisch dat dezezelfde figuren nu zich wenden tot het beleid waartegen zij zich toen hevig verzetten.
De Valutawet was bedoeld om de valutamarkt te reguleren, de waarde van de Surinaamse dollar te stabiliseren en de buitenlandse valuta die het land binnenkwam effectief te beheren.
Als deze wet destijds was aangenomen, zouden de problemen waarmee we nu worden geconfronteerd, zoals de instabiele koers en het gebrek aan controle op de valutabewegingen, waarschijnlijk zijn voorkomen.
De ironie is niet te negeren: de wet die zij destijds afwezen, was precies wat nodig was om de situatie te verbeteren.
Een Centrale Bankfunctionaris bevestigde onlangs dat Suriname dit jaar meer heeft geëxporteerd dan geïmporteerd, wat zou moeten betekenen dat er voldoende buitenlandse valuta in het land circuleert.
Toch komt het geld niet terug in de economie, waardoor de koers van de Surinaamse dollar blijft fluctueren en de inflatie de pan uitrijst.
Als de exportgeldstromen daadwerkelijk waren teruggebracht naar Suriname, zoals de Valutawet voorschreef, dan had de koers van de dollar geen grote stijging moeten vertonen. In plaats daarvan zouden we een stabilisatie hebben gezien.
De minister van Financiën spreekt nu over het inschakelen van het Openbaar Ministerie om exportbedrijven te dwingen zich aan de regels te houden.
Toch blijkt de minister geen harde maatregelen te willen nemen tegen deze bedrijven. Dit lijkt op een politiek spel, waarin er nu geklaagd wordt over de situatie die men zelf heeft veroorzaakt.
De handelaren en exporteurs die weigeren de valuta af te dragen, hebben juist een rol gespeeld in de destabilisatie van de economie, en toch worden zij met kid gloves behandeld.
De conclusie dringt zich op: als de overheid in staat was om de wet destijds door te drukken, dan had de situatie er heel anders uitgezien.
Nu moeten we de gevolgen dragen van politieke keuzes die destijds in het belang van een selecte groep werden gemaakt, maar die het land uiteindelijk meer schade hebben berokkend dan enig politiek voordeel.
Het lijkt erop dat de regering alleen maar naar de situatie kijkt zonder daadwerkelijk harde maatregelen te willen nemen tegen de economische misstanden.
Het gevolg is dat Suriname, helaas, blijft vastzitten in een vicieuze cirkel van falend beleid, terwijl de waarde van de Surinaamse dollar blijft dalen.
J. Mangru
Dit artikel betreft een ingezonden opiniestuk. Voor de publicatie van ingezonden artikelen hanteren wij specifieke voorwaarden. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen via info@gfcnieuws.com.
Let op: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud