Op oudejaarsdag 2024 gebeurde iets bijzonders. Rafael Rozenblad, beter bekend als Raph Mokro, een jonge Surinaamse heer die al jaren geen contact had met zijn vader, besloot op aandringen van zijn vrouw de banden te herstellen.
De van beroep personal trainer deelde dit emotionele moment op sociale media, waar het duizenden mensen raakte.
In de video zien we Raph en zijn vader elkaar stevig omhelzen, beiden in tranen.
Raph schreef erbij: “Jarenlang had ik de durf niet… maar de drang was er sterk en altijd. 31 december 2024 zei m’n vrouw: ‘Vandaag is vandaag, je gaat naar je vader en je gaat het goed maken, want ik weet dat hij je ook verwacht.’
De reacties stroomden binnen. Velen prezen Raphs moed en benadrukten het belang van familiebanden.
Opvallend vaak werd de zin “Echte mannen huilen” genoemd, een statement dat ingaat tegen het stereotype dat mannen hun emoties moeten verbergen.
Psychologen wijzen erop dat het tonen van emoties, zoals huilen, juist een teken is van emotionele intelligentie en kracht.
Onderzoek toont aan dat huilende mensen vaak als warmer en betrouwbaarder worden gezien.
Hoogleraar Ad Vingerhoets van Tilburg University stelt: “We vinden huilende mensen niet zwak, maar juist betrouwbaar, aardig, eerlijk en warm.”
Daarnaast blijkt dat mannen die hun emoties durven tonen, zoals huilen, minder last hebben van psychische problemen.
Het doorbreken van het taboe rondom mannen en huilen kan bijdragen aan een gezondere emotionele samenleving.
Zoals Raph zelf zegt: “Ik ben mijn vrouw dankbaar dat ze ervoor heeft kunnen zorgen dat we nu een veel beter band hebben als vader en zoon.”
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com