Voor veel Surinaamse studenten in Nederland is kerst dit jaar een stille bedoeling. Naar huis vliegen? Geen optie.
De ticketprijzen zijn zo hoog, dat het bijna niet te betalen is. En dat terwijl de meeste Surinamers kerst en owru yari juist zien als dé tijd om met familie te zijn.
Patricia Wong, lifestyledeskundige van GFC Nieuws, zegt dat dit voor veel jongeren zwaar is.
“Kerst en nieuwjaar zijn bij ons in Suriname uniek. De sfeer, de saamhorigheid, dat mis je hier gewoon,” vertelt ze. Het maakt het gemis nog groter.
De studentenvereniging SU Holland probeert wat licht te brengen in deze donkere dagen. Ze kwamen zelfs in de media bij AT5 Amsterdam, omdat ze alternatieve kerstvieringen organiseren.
Denk aan samen koken, eten en feestjes houden. Wong legt uit: “Voor veel van die jongeren is dat echt een redding. Je voelt je minder alleen.”
Maar het probleem gaat verder dan alleen kerst. Veel Surinaamse studenten in Nederland hebben moeite om een woning te vinden.
Ze hebben geen studenten-OV en een bijbaan is lastig, omdat een werkvergunning nodig is. “Werkgevers willen je dan gewoon niet aannemen,” zegt Patricia.
Door al die uitdagingen komen eenzaamheid en mentale klachten vaak voor. “Vooral in de feestdagen voel je dat extra,” vertelt de trendwatcher.
Toch biedt de vereniging hoop. Met hun leden geven ze studenten een plek waar ze zich thuis voelen.
“Het gaat niet alleen om kerst,” zegt Patricia. “Het is dat gevoel van saamhorigheid dat helpt om door moeilijke tijden heen te komen.”
Zo houden Surinaamse studenten in Nederland toch een beetje Suriname dichtbij.
Foto ter illustratie.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com