Surinaamse schilders werken nog ouderwets en zouden van Nederlanders kunnen leren

i love su schilder verven

Uit onderzoek van GFC Nieuws blijkt dat een overgrote meerderheid van de schilders in Suriname nog steeds vasthoudt aan verouderde schildertechnieken, waaronder het gebruik van olieverf binnenshuis.

Dit terwijl in Nederland en andere Europese landen waterverf steeds meer de voorkeur krijgt.

Volgens kenners biedt verf op waterbasis aanzienlijke voordelen ten opzichte van olieverf voor binnentoepassingen.

Een schilder uit Den Haag, die in Suriname is geboren, vertelt aan GFC Nieuws dat hij sinds zijn emigratie naar Europa zijn werkwijze heeft aangepast.

“Hier in Nederland heb ik geleerd om binnendeuren en ander houtwerk binnenshuis voornamelijk met waterverf te schilderen.

Het grote voordeel is dat waterverf nauwelijks stinkt, de witte kleuren blijven fris en worden niet gelig, en het is bovendien makkelijker aan te brengen,” legt hij uit.

In Suriname werkte hij altijd met olieverf en terpentine, zoals gebruikelijk is.

De vakman wijst erop dat schilders in Suriname zouden profiteren van de overstap naar waterverf.

“Olieverf heeft enkele nadelen, vooral binnenshuis. Het produceert een sterke geur en heeft een lange droogtijd. Witte tinten kunnen na verloop van tijd geel worden, en het reinigen van kwasten vereist schadelijke oplosmiddelen.

Bovendien bevat olieverf vluchtige organische stoffen, wat slecht is voor de gezondheid en het milieu. Ook kan olieverf na verloop van tijd barsten of bladderen, vooral bij wisselende temperaturen en vochtigheid,” zegt hij.

Hij hoopt dat schilders in zijn geboorteland zich binnenkort zullen aanpassen aan deze moderne technieken, zodat ook zij kunnen profiteren van de vele voordelen van waterverf.

“Surinaamse schilders werken nog ouderwets en zouden veel van de Nederlanders kunnen leren”, besluit hij.

Foto ter illustratie.