Iedereen weet: Surinaams eten is beroemd in Nederland. Van roti tot bara, er is bijna geen grote stad zonder een warung of Surinaams eethuis.
Maar wist je dat sommige van deze restaurants hun gerechten aanpassen aan de Nederlandse smaak? Dit doen ze om hun publiek tevreden te houden, en het werkt!
Ik ken zelf een eigenaar in Rotterdam die bewust zijn gerechten iets milder maakt. “Nederlanders zijn niet gewend aan de pittigheid van onze keuken,” vertelde hij me.
Neem bijvoorbeeld de roti kip massala. In Suriname gebruiken we vaak een flinke hoeveelheid masala en madame Jeanette, maar daar wordt de peper meestal weggelaten of heel minimaal toegevoegd.
Voor ons voelt dat misschien alsof het gerecht iets mist, maar voor veel Nederlanders is het precies goed zo.
Een ander voorbeeld is de nasi rames. Bij ons moet nasi vol smaak zitten, met knoflook en allerlei kruiden. Maar in Nederland maakt men het soms “neutraler” – minder zout, minder kruiden – omdat het anders “te heftig” kan zijn.
Zelfs de zoetigheid in saoto soep wordt soms verhoogd, omdat veel Nederlanders nu eenmaal van een zachtere smaak houden.
Hoewel ik soms moet lachen om deze aanpassingen, snap ik het ook wel. Een restaurant moet toch inspelen op de voorkeuren van zijn klanten?
En laten we eerlijk zijn: ook al is het aangepast, het blijft lekker.
Misschien is dit een slimme manier om onze heerlijke keuken toegankelijker te maken voor een groter publiek. Dus, als je ooit in Nederland een “milde” roti eet, weet je nu waarom.
Patricia Wong is lifestyledeskundige en trendwatcher, verbonden aan GFC Nieuws.
Ze analyseert Surinaamse gewoonten en vergelijkt deze met internationale trends op het gebied van beauty, mode, voeding, culinair en reizen.
Met haar expertise biedt ze unieke inzichten in hoe de lokale levensstijl zich verhoudt tot mondiale ontwikkelingen.
Voor contact: patricia@gfcnieuws.com