Surinaamse regering wordt wakker, maar de oude politieke cultuur blijft het probleem, zegt Mungra

Politiek

In een reactie op de aankondiging van de Surinaamse regering om verlieslatende staatsbedrijven te privatiseren, toont Dharm Mungra, voorzitter van DNL, zich sceptisch maar toch hoopvol.

In een interview met GFC Nieuws gaf de politicus aan dat het initiatief om staatsbedrijven aan te pakken veel te laat komt, zeker nu de verkiezingen binnen acht maanden naderen. “Leuke show,” aldus Mungra, “maar beter laat dan nooit.”

De DNL- topman wees erop dat er al sinds 1995 en 1997 uitgewerkte rapporten en draaiboeken bestaan, opgesteld door topdeskundigen, waarin precies wordt beschreven hoe verlieslatende staatsbedrijven geprivatiseerd kunnen worden.

“Geen enkele regering heeft echter de wil gehad om dit daadwerkelijk te doen. Staatsbedrijven worden door de oude corrupte politiek gezien als ‘verkiezingsbuit’. Elke verkiezing worden meer dan duizend partijloyalisten ‘geregeld’ in directie- en RvC-functies, en dat is niet veranderd.”

Volgens hem geldt hetzelfde voor het ambtenarenapparaat. Hoewel er gesproken wordt over het afvloeien van ambtenaren, zijn er recentelijk zo’n 400 nieuwe mensen in dienst genomen. “Het is dweilen met de kraan open,” aldus zijn zienswijze.

Hij legt uit dat dit systeem bijdraagt aan de problemen in vitale sectoren zoals de gezondheidszorg en het onderwijs, met als gevolg de aanhoudende exodus van verpleegkundigen, dokters en onderwijzers, medicijnentekorten en zelfs de hoge sterfte onder baby’s.

“De beste oplossing,” besluit Mungra, “is dat de oude politiek volledig wordt vervangen.”