De kwestie van de rijstboeren staat hoog op de agenda van de regering en geniet prioriteit.
De regering heeft financiële middelen vrijgemaakt ter compensatie van de rijstboeren en wil zo de voedselveiligheid in Suriname garanderen.
Dit besluit is genomen tijdens de regeringsraadvergadering (RRV) onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi op woensdag 31 juli. Jason Saiman, een van de presidentiële woordvoerders, bevestigt dit en zegt verder dat de regering gaat voor de ontwikkeling van Suriname.
Daarnaast is het besluit genomen om Dinesh Kalpoe aan te stellen als plaatsvervangend landmeter.
Er is door het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu via haar deskundigen een presentatie gehouden met als onderwerp “Standaarden en Richtlijnen met betrekking tot de ruimtelijke inrichting van het land”.
De tegemoetkoming aan de rijstboeren is noodzakelijk vanwege de enorme schade die zij hebben geleden als gevolg van de negatieve effecten van klimaatverandering.
Het gaat hierbij vooral om de agrariërs.
Voedselveiligheid en het behoud van deze belangrijke sector zijn voor de regering belangrijke prioriteiten.
In dit kader heeft de president tijdens een werkbezoek aan het district Nickerie eerder dit jaar de getroffen boeren een financiële tegemoetkoming toegezegd.
De voorbereidingen hiervoor, waaronder registratie, controle van de arealen en het vrijmaken van financiële middelen, hebben enige tijd in beslag genomen.
“Maar dit vraagstuk is nimmer van onze prioriteitenlijst gehaald”, laat het staatshoofd weten.
Rijstboeren zullen tot een maximum van 150 hectare SRD 2000 per hectare ontvangen.
Over enkele dagen wordt een aanvang gemaakt met de uitbetaling aan de kleine boeren middels overmaking op hun bankrekening.
De grote boeren kunnen in de maand oktober hun overmaking tegemoetzien.
De regering gaat voor duurzame ontwikkeling en geeft aan dat de uitdagingen en vraagstukken in goed overleg – middels dialoog en gedegen kennis en kunde – opgelost zullen worden.
De aanstelling van Dinesh Kalpoe als plaatsvervangend landmeter bij het Management Instituut voor Grondregistratie en Land Informatie Systeem (MI-GLIS) mag gezien worden als een goede versterking van het team.
Hiermee hoopt de regering de achterstanden in te lopen.
Ondertussen heeft de regering 241 grondconversie-aanvragen goedgekeurd.
President Santokhi heeft benadrukt dat het digitale systeem, dat ontwikkeld is door deskundigen die grotendeels bestaan uit AdeKUS-studenten en E-Gov, heel transparant en efficiënt verloopt.
In de presentatie van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) is naar voren gekomen dat een Nationaal Instituut voor Geschiedenis en Cultuur moet worden opgezet.
Historicus Maurits Hassankhan, die de presentatie heeft gehouden, bracht naar voren dat er sinds 1975 behoefte is om de Surinaamse geschiedenis te herschrijven.
Dit project heeft als doel de studie en het onderzoek naar de geschiedenis en cultuur van Suriname en de geschiedschrijving te bevorderen.
Daarnaast heeft het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) via haar deskundigen ook middels een presentatie aandacht gevraagd voor enkele vraagstukken.
Het thema van de presentatie is “Standaarden en Richtlijnen met betrekking tot de ruimtelijke inrichting van het land”.
Het ministerie timmert sinds haar instelling in 2020 aan de weg om de nodige randvoorwaarden te creëren, zoals de wet voor de ruimtelijke ordening, de visie voor de ruimtelijke ontwikkeling van het land, structuurvisies van de districten en standaarden en richtlijnen voor de verschillende sectoren.
De standaarden en richtlijnen zijn vervat in een document en zijn aangeboden aan de president door minister Marciano Dasai van ROM.
Het doel van deze landinrichtingsstandaarden is het bevorderen van de ontwikkeling van duurzame, veerkrachtige, milieuvriendelijke samenlevingen, waarbij op lange termijn rekening wordt gehouden met het behoud en de bescherming van de natuurlijke rijkdommen.
President Santokhi, die ingenomen is met dit initiatief, heeft goedkeuring verleend om van start te gaan met de voorbereidingen.
S. Gallant maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com