Surinaamse première artistieke documentaire Stenen Hebben Wetten

Stenen Hebben Wetten oftewel Dee Sitonu A Weti is gebaseerd op het veldonderzoek van de kunstenaars Lonnie van Brummelen & Siebren de Haan in het Surinaamse regenwoud.

De film kwam tot stand in samenwerking met leden van de Marrongemeenschap en werd geco-regisseerd door de kunstenaars en de theatermaker, dichter en schrijver Tolin Alexander.

De wereldpremière van de feature-length film vond plaats op 18 november 2018 tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA), waar de film was geselecteerd voor de Nederlandse Competitie en de International Feature Competitie. De film werd tijdens IDFA in totaal zes keer vertoond en trok hier volle zalen.

Ook in Suriname vinden zes vertoningen plaats. De aftrap is diep in de binnenlanden te Pikin Slee, de locatie waar een groot deel van de film werd opgenomen.

Stenen Hebben Wetten documenteert de orale overlevering van de Marrons over hun verleden en hun bondgenootschap met het bos. “We wilden met filmische middelen het publiek informeren over een belangrijk stuk geschiedenis dat Nederland met Suriname deelt, maar dat bij een breder publiek zo weinig bekend is,” aldus de kunstenaars.

Tevens wilden zij met de film het cosmo-politieke systeem van de Marrons verbeelden: een systeem waarin voorouders, bosgeesten en andere niet-menselijke dingen meeregeren. Maar de film vertelt ook een verhaal van voortdurende exploitatie en strijd.

In de tijd van de slavernij vochten de Marrons met succes tegen het Nederlandse koloniale gezag. Tegenwoordig worden hun nazaten geconfronteerd met multinationals, die voorouderlijke gronden exploiteren voor grootschalige houtkap en mijnbouw.

Aan Stenen Hebben Wetten hebben meer dan 50 Marrons meegewerkt, onder wie de gerespecteerde dichter, kapitein en schrijver Dorus Vrede.

Het script voor de film kwam tot stand op basis van tientallen lange gesprekken die de kunstenaars voerden met leden van twee Marrongroepen: de Okanisi en de Saamaka. Deze interviews werden gemodereerd door cultuurkenners als Dorus Vrede, Hugo Jabini, en Tolin Alexander.

Het script werd voorgelegd aan de gemeenschap voor feedback en vervolgens door de Marrons zelf voor de camera opgevoerd. “The result is a unique cinematic form that bridges filmmaking, poetry and theatre,” aldus de programmeurs van het filmprogramma Frames of Representation in ICA London, waar de film na Suriname vertoond zal worden.

Marrons in zowel Suriname als Nederland hebben zich ingezet voor vertalingen en taaladvies, onder wie Marrontalendeskundige Vinije Haabo, Annelies den Boer-Aside en Kensly Vrede.

Stenen Hebben Wetten is mogelijk gemaakt door het Nederlands Filmfonds en het Mondriaan Fonds in het kader van De Verbeelding, Netherlands Film Production Incentive, het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Fonds 21. De vertoningen in Suriname zijn financieel ondersteund door de Nederlandse ambassade in Paramaribo en het Mondriaan Fonds.

De film Stenen Hebben Wetten is een coproductie van Van Brummelen & De Haan, seriousFilm, IDEAL Film en VRIZA. De uitvoerend producent in Suriname is Anne-Marie Hermelijn.

Delen:

Meer nieuws

Else Sidoel medewerker van het jaar SVZ

Tijdens de jaarlijks terugkerende verkiezing onder ruim 700 medewerkers van het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ) is Else Sidoel vandaag verkozen tot beste medewerker van het…

Delen:

Verhoging kosten rijbewijs aangehouden

De voorgenomen verhoogde bedragen voor een nieuw rijbewijs, het verlengen daarvan en een duplicaat zijn tot nader order aangehouden, meldt de PR van het Korps…

Delen:

Nationaal kwaliteitsbeleid gelanceerd

Het Surinaams Standaarden Bureau (SSB) is namens het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) als overheid bezig met de ontwikkeling van een nationaal kwaliteitsbeleid…

Delen:

Minister Samsoedien met ontslag

Naar aanleiding van de recente perikelen rondom de minister van Ruimtelijke Ordening Grond en Bosbeheer (RGB), Roline Samsoedien, heeft de minister vandaag haar portefeuille ter…

Delen:

Mogelijk aanhouding zoon minister Samsoedien

De zoon van minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeleid (RGB) zal mogelijk worden aangehouden op basis van verdenking van het plegen van…

Delen:

“Peiling NIKOS onbetrouwbaar”

De VHP heeft met de recente NIKOS-peiling een gebrekkige poging gedaan om Martin Schalkwijk uit de kast te halen, luidt de kritiek vanuit de NDP….

Delen:

BOG, PAHO en KPS partners antirookcampagne

Het Bureau Openbare Gezondheidsdienst (BOG) en de Pan American Health Organization (PAHO) zullen vandaag de bewustwordingscampagne ‘Smoko?!….. Nee Mang’ lanceren. Delen:

Delen:

Meer aandacht voor forensisch werkveld

Met de viering van de Forensische dag heeft het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) getracht meer aandacht te creëren voor het Forensisch werkveld. Delen:

Delen:

OWT&C laat afwijkende bouwsels slopen

Het is gebleken dat er waarschijnlijk door onwetendheid van burgers, maar soms ook doelbewust- in afwijking van de verleende bouwvergunning wordt gebouwd op diverse locaties….

Delen:

Dc Collectief bespreekt grond- en bosbeleid

De districtscommissarissen (dc) hebben tijdens het jongste Dc Collectief diepgaand van gedachten gewisseld met de ministers Edgar Dikan (Regionale Ontwikkeling) en Roline Samsoedin (Ruimtelijke Ordening…

Delen:

Minister Tsang ontvangt nieuw bestuur VES

Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) had de afgelopen week een kennismakingsgesprek met het nieuw bestuur van de Vereniging van Economisten in…

Delen:

Suriname doet mee aan EXPOCARIBE 2019

Het ministerie van Buitenlandse Handel en Investeringen van de Republiek Cuba, PROCUBA, de Kamer van Koophandel van de Republiek Cuba en de Provinciale Assemblee ‘s…

Delen:

Verhoogde controle door politie Regio Paramaribo

De politie van Regio Paramaribo heeft op zaterdagavond vanwege de handhaving van de openbare orde, veiligheidscontroles gehouden in de verschillende ressorten in hun werkgebied. Delen:

Delen:
Scroll Up