Voor oudere Surinaamse Nederlanders die overwegen Nederland te verlaten, wordt Spanje vaak genoemd als een aantrekkelijk alternatief voor Suriname.
Terwijl sommigen overwegen terug te keren naar hun geboorteland vanwege de rust, nostalgische herinneringen en het tropische klimaat, blijkt de huidige situatie in Suriname soms minder rooskleurig.
Gebrek aan sociale saamhorigheid en de hoge kosten van levensonderhoud maken het land voor velen minder aantrekkelijk. Dat blijkt althans uit anekdotische data verzameld door onze redactie.
Voor veel SuriNeds ligt het idee om terug te keren naar Suriname voor de hand.
Toch blijkt in de praktijk dat Suriname met zijn huidige politieke en economische uitdagingen, niet altijd de gedroomde bestemming is.
Veel ouderen geven aan dat het land tegenwoordig minder sociaal en warm aanvoelt dan vroeger, met een groeiend gebrek aan saamhorigheid.
Een Surinaamse echtpaar dat enkele jaren geleden besloten om een woning in Zuid-Spanje te kopen, deelt hun positieve ervaringen met het Zuid-Europese land. Zij willen om privacyredenen niet met hun naam in het nieuws.
In een eerder gesprek met GFC Nieuws Lifestyle raden zij hun lotgenoten aan om Spanje serieus te overwegen als alternatief.
“Het klimaat is hier fantastisch, het leven is betaalbaar, en de sfeer doet soms denken aan het buitenleven in Suriname,” aldus de man des huizes.
Hoewel er geen officiële cijfers zijn over het aantal Nederlanders van Surinaamse origine dat jaarlijks naar Spanje verhuist, blijkt uit data van het CBS dat er jaarlijks ongeveer 4000 Nederlandse paspoorthouders naar het Mediterraanse land emigreren.
Afbeelding ter illustratie.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com