Surinaamse Nederlanders maken zich zorgen over laag denkniveau van velen in geboorteland

Denken nadenken man heer

OPINIE- In de afgelopen tijd ben ik geschokt door het grote aantal domme reacties dat op sociale media platforms in Suriname rondgaat.

Het is duidelijk dat een groot aantal mensen in mijn geboorteland de basis van begrijpend lezen niet onder de knie hebben, en vaak niet snappen waar de onderwerpen echt over gaan.

Wij hier in Nederland raken er niet over uitgesproken en velen hier in mijn kring zijn samen met mij verbijsterd: Het is zeer triest gesteld met het kennis- en denkniveau van een groot deel van onze mensen in Suriname.

Men lijkt daar niet meer in staat om logisch te redeneren. Simpele kwesties worden niet begrepen. Wij maken ons zorgen hierover.

Dit probleem gaat dieper dan een simpel gebrek aan bewustzijn. Het weerspiegelt een zorgwekkend gebrek aan basiskennis, laat staan de gedetailleerde, diepgaande kennis die nodig is voor complexe discussies.

Wat misschien nog het meest frustrerend is, is het zelfvertrouwen waarmee deze wijsneuzen spreken. Ze zijn ervan overtuigd dat ze wijsheid bezitten, maar hun reacties onthullen vaak een fundamenteel gebrek aan begrip.

Dit fenomeen van bekrompen denken is niet alleen beperkt tot het groot aantal ongeschoolden in Suriname. Zelfs degenen met een hogere opleiding van de Surinaamse universiteit laten vaak een opmerkelijk gebrek aan algemene kennis en logisch redeneren zien.

Het is vooral zorgwekkend dat individuen die hoger onderwijs hebben voltooid, vaak niet eens een basisniveau van kritisch denken laten zien.

Dit wijst op een breder maatschappelijk probleem in Suriname, waar niet alleen de algemene bevolking, maar zelfs de zogenaamde elite tekortschiet in het voeren van zinvolle, geïnformeerde discussies.

Dit terugkerende patroon benadrukt een serieus probleem in het land: een samenleving die grotendeels onderontwikkeld blijft, waar zelfs degenen die zouden moeten leiden en informeren tekortschieten.

Het is noodzakelijk voor Suriname om deze onderwijscrisis aan te pakken en een samenleving te creëren waar geïnformeerde discussies en logisch redeneren de norm zijn.

Alleen dan kunnen we hopen deze zorgwekkende situatie te boven te komen.

Foto ter illustratie.