Jolita Haakmat, een 52-jarige Surinaamse moeder die woont in Zoetermeer, heeft zich uitgesproken over een incident waarbij zij en haar dochter die op vakantie is in Nederland, werden geconfronteerd met wat zij beschrijft als discriminerend en bevooroordeeld optreden door de Nederlandse politie.
Het voorval vond plaats afgelopen zaterdag in Leiden, waar de familie op vakantie was.
Haakmat vertelt aan GFC Nieuws dat het incident begon toen haar vijfjarige kleinzoon, tijdens een bezoek aan Leiden, een driftbui kreeg nadat hem werd verteld dat ze met de boot zouden reizen in plaats van met de trein.
Ondanks pogingen van de familie om de jongen te kalmeren, bleef hij schreeuwen en trappen.
Terwijl de familie hun weg vervolgde, werden ze aangesproken door een onbekende man, die in het Engels schreeuwde en beweerde dat het kind werd mishandeld. De man belde vervolgens de politie.
Op de aanmeerplaats van de rondvaartboot werden Haakmat en haar dochter benaderd door ’twee blanke politieagenten’ die hen staande hielden op beschuldiging van kindermishandeling.
“De agenten vroegen naar de identiteitsbewijzen van mijn dochter en maakten duidelijk dat zij onze kant van het verhaal niet wilden horen.”
Haakmat beschuldigt de politie van vooringenomenheid en discriminatie, aangezien de melding afkomstig was van ‘een blanke man en de betrokken agenten eveneens blank waren’.
“Het voelde alsof onze opvoedingsmethoden als Surinamers niet werden gerespecteerd. De agenten gingen ervan uit dat wij fout zaten, enkel op basis van een melding van een buitenstaander.”
De situatie escaleerde toen het gedrag van het kind opnieuw uit de hand liep in aanwezigheid van de agenten.
Ondanks dat dit volgens Haakmat de reden was voor het optreden van de moeder, werd dit niet erkend door de agenten.
“Een van de agenten zei dat ze zelf vier kinderen heeft en ze nooit zou slaan, wat aangeeft dat ze onze aanpak niet begreep of wilde begrijpen.”
De ervaring heeft diepe indruk gemaakt op Haakmat en haar dochter.
“Mijn dochter was zo teleurgesteld door deze discriminerende behandeling dat ze mijn aanbod om naar Nederland te emigreren, heeft afgewezen,” voegt Haakmat toe.
Inmiddels heeft zij een formele klacht ingediend bij de Nederlandse politie.
Foto politie ter illustratie.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com