GFC NIEUWSREDACTIE- Bijna 1.400 afgevaardigden en adviseurs uit 176 landen, waaronder ook een delegatie uit Suriname waren aanwezig op het 13e Wereldcongres van Bahá’ís, dat van 29 april tot 3 mei in Israël is gehouden.
De Surinaamse delegatie bestond uit: Helouise Alfaisie, Mathilda King, Anita Lingaard en Nema Yazdani.
Deze unieke bijeenkomst vindt eens in de vijf jaar plaats in de Noord-Israëlische havenstad Haifa, het bestuurlijke en spirituele centrum van de internationale Bahá’í-gemeenschap. De eerste bijeenkomst vond 60 jaar geleden plaats in 1963.
Vertegenwoordigers van over de hele wereld komen bijeen om het wereldbestuur van het Bahá’í-geloof te kiezen, t.w. de negen leden van het Universele Huis van Gerechtigheid voor een termijn van vijf jaar.
Het Universele Huis van Gerechtigheid is het hoogste bestuursorgaan van de bahaiwereldgemeenschap. Het wordt iedere vijf jaar gekozen door de leden van de Nationale Geestelijke Raden die dan voor de Internationale Conventie afreizen naar Haifa in Israël.
Voor mensen die niet aanwezig kunnen zijn, is het mogelijk om schriftelijk te stemmen. De laatste verkiezing vond plaats in 2018.
De afgevaardigden die de internationale conventie bijwonen, zijn leden van de jaarlijks gekozen nationale bahá’í-bestuursraden van hun land. Deze instellingen, die Nationale Geestelijke Raden worden genoemd, stimuleren, leiden en ondersteunen de activiteiten van de bahá’í-gemeenschap binnen hun respectieve jurisdicties.
Middels overleg wordt nagegaan hoe de wereldwijde bahá’í-gemeenschap haar inspanningen kan intensiveren om bij te dragen aan de beweging van de mensheid naar vrede. Deze inspanningen omvatten educatieve programma’s die capaciteit opbouwen voor gemeenschapsvorming, evenals sociale actie en deelname aan maatschappelijke discussies.
Vermeldenswaard is dat Suriname, samen met vier andere Caraibische landen, genoemd is in het voorstemmen van een VN Resolutie van 15 december 2022 betreffende de mensenrechtensituatie in de Islamitische Republiek Iran.
Het gaat hierbij om schendingen van fundamentele mensenrechten van de Iraanse bahá’ís door de overheid. Het was volgens de deelnemers een moment van trots voor de Surinaamse delegatie, dat de internationale gemeenschap in kennis werd gesteld dat Suriname als een multi-religieuze gemeenschap niet meewerkt aan discriminatie op grond van godsdienst.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com