Surinaamse bevolkingsregisters belangrijke bron voor onderzoeksdoeleinden

Het Nationaal Archief Suriname (NAS) organiseerde in samenwerking met de studierichting geschiedenis van de Faculteit Humaniora van de Anton de Kom Universiteit en de Radboud Universiteit, een lezing over onderzoek naar arbeid en migratie op basis van de bevolkingsregisters.

De lezing droeg de titel: “De Surinaamse bevolkingsregisters en onderzoek naar arbeid en migratie”.

Rita Tjien Fooh, ‘s Lands Archivaris, wist ons mede te delen dat deze lezing tot stand is gekomen als onderdeel van de driehoekssamenwerking met de universiteit van Suriname, de Radboud Universiteit en het Nationaal Archief Suriname.

De lezing ging over de bevolkingsregisters en hoe die informatie, die is vervat in de bevolkingsregisters, gebruikt kan worden voor onderzoeksdoeleinden naar migratie, alsook voor arbeid.

De inleider van de avond, Coen van Galen is economisch-historicus en werkt bij de vakgroep Historische Demografie en Familiegeschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Volgens van Galen heeft Suriname één van de oudste systemen van bevolkingsregistratie in Zuid-Amerika. Vanaf ongeveer 1828 hield de Surinaamse overheid bij wie er in Suriname werd geboren, trouwde en overleed. Dit spoor van informatie over vrijwel ieder persoon die in Suriname leefde is een belangrijke bron voor onderzoek.

“Wij realiseerden ons dat de grote wens van wetenschappers over de hele wereld is, eigenlijk snappen wat er gebeurde me mensen na de periode van de slavernij. En Suriname is een van de weinige landen in de wereld die zulke goede burgerlijke stand informatie heeft, zodat je mensen kunt blijven volgen door generaties heen. En is het dan helemaal ook bijzonder dat Suriname ook een geschiedenis heeft, waarbij na de slavernij, de laatste jaren van de slavernij, mensen van alle delen van de wereld naar Suriname toekwamen”, aldus van Galen.

Delen:

Meer nieuws

Chotkan wil integrale aanpak infrastructuur

De technische afdelingen van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) starten binnenkort naast de reguliere werkzaamheden, met een integrale aanpak van infrastructuur…

Delen:

Bromfietser doodgereden

De 47-jarige bromfietser, Guillano Biswane, is na een aanrijding overleden. Delen:

Delen:

Minister Elias verwelkomt 50 Cubaanse artsen

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid en zijn collega van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle, hebben samen met de ambassadeur van Cuba, Manuel Javier…

Delen:

Algemene richtlijnen voor halalvoedsel vastgesteld

Het Surinaams Standaarden Bureau (SSB) heeft als verantwoordelijke voor standaarden in Suriname met trots de Nationale Standaard “Algemene Richtlijnen voor Halalvoedsel” afgekondigd op 18 juni….

Delen:

CBB onderzoekt onbestelde oproepingskaarten

Het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) verricht landelijk veldonderzoek naar het juiste adres van burgers die hun oproepingskaarten niet in ontvangst hebben genomen, bij de…

Delen:

Man door het lint in vliegtuig

Turkish Airlines-passagiers op een vlucht naar Sudan beleefden angstige momenten toen een man vrijdag door het lint ging en crew en reizigers aanviel. Delen:

Delen:

Hirasinghstraat wordt verbreed en geasfalteerd

Het Aannemingsbedrijf Tjongalanga Suriname is in opdracht van het ministerie van Openbare Werken Transport en Communicatie (OW &C) bezig met de asfalteringswerkzaamheden aan de Hirasinghstraat….

Delen:

17 personen gehuldigd door CUS en OHM

Stichting Organisatie Hindoe Media heeft zondag tijdens een Vaderdagfeest in samenwerking met de Culturele Unie Suriname in verband met de herdenking van 146 jaar Hindoestaanse…

Delen:

Dronken bestuurder rijdt fietser dood

De 63-jarige fietser, Marlene Biharie, werd vanmorgen omstreeks 04.40 uur door een dronken autobestuurder doodgereden aan de Tourtonnelaan. Delen:

Delen:

Watersleuven Uitkijkpolder gerepareerd

Medewerkers van het onderdirectoraat Landbouw van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij hebben de afgelopen dagen diverse zandwegen te Uitkijkpolder in het district Saramacca…

Delen:

200 betaalbare woningen voor Coronie

Tijdens de massameeting van de Nationale Democratische Partij (NDP) in Coronie zondag gaf voorzitter Desi Bouterse een uiteenzetting over de woningbouwprojecten van de regering. Delen:

Delen:

Chotkan bezoekt OWT&C Coronie

De minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C), Vijay Chotkan, bracht afgelopen weekend een bezoek aan het personeel van de OWT&C Coronie. Delen:

Delen:
Scroll Up