Het beleid van de huidige Surinaamse regering, dat mede gevormd is onder invloed van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zet de overlevingskansen van ouderen onder druk.
Met een pensioen van slechts 1750 SRD moeten AOV’ers vechten om hun dagelijkse behoeften te dekken. Dit bedrag is simpelweg onvoldoende om de stijgende kosten van levensonderhoud en essentiële uitgaven zoals voeding, medicijnen en nutsvoorzieningen te betalen.
Terwijl beleidsmakers en internationale instituten plannen smeden voor macro-economische stabiliteit, blijft het menselijke aspect verwaarloosd.
Ouderen in Suriname hebben hun hele leven hard gewerkt en een bijdrage geleverd aan de samenleving. Zij verdienen het niet om nu in armoede en verwaarlozing te leven.
Toch lijkt het alsof hun stem verloren gaat in de politieke arena. Het Surinaamse parlement, dat er zou moeten zijn om de belangen van alle burgers te vertegenwoordigen, inclusief de kwetsbare ouderen, lijkt gefocust op politieke spelletjes in plaats van op daadkrachtige oplossingen.
Ministeries en beleidsmakers moeten meer doen dan enkel naar cijfers kijken. Het IMF ziet misschien de economische groei en stabiliteit in statistieken, maar de realiteit van de ouderen wordt niet weerspiegeld in die tabellen. Beleid zou mensen centraal moeten stellen, niet alleen budgetten. Wat heeft stabiliteit voor zin als het gepaard gaat met de verarming van de generatie die dit land heeft opgebouwd?
Het is tijd dat de DNA-leden zich niet alleen uitspreken, maar ook handelen in het belang van de bevolking. De samenleving kan niet blijven toekijken hoe de meest kwetsbaren verwaarloosd worden.
Het is aan de regering om prioriteiten te stellen en ervoor te zorgen dat de ouderen de steun en waardigheid krijgen die ze verdienen.
Suriname staat op een kantelpunt: of het kiest voor een koers die alle burgers, inclusief de ouderen, beschermt en ondersteunt, of het riskeert een toekomst waarin hele generaties vergeten worden.
De keuze moet nu gemaakt worden – met daadkracht en een menselijk hart.
Z. Fatimah
Dit artikel betreft een ingezonden opiniestuk. Voor de publicatie van ingezonden artikelen hanteren wij specifieke voorwaarden. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen via info@gfcnieuws.com.
Let op: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud