Surinaamse ambassade in Jeruzalem gedurfde misstap?

jeruzalem

INGEZONDEN– Suriname opent op termijn een ambassade in Jeruzalem, althans dat zei de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Lapid begin juni in een tweet na een ontmoeting met zijn Surinaamse collega Albert Ramdin.

De onthulling van Lapid zorgde voor enorm veel tumult in Suriname, vooral bij de moslimgemeenschap. Ook het Surinaams parlement sprak zich hierover uit en zei resoluut dat er geen ambassade komt in Jeruzalem.

Tijdens een persconferentie zondag liet minister Ramdin zich voorzichtig uit. Volgens de minister worden er al stappen gezet om een ambassade in Israël op te zetten.

Op vragen van journalisten waar en wanneer de ambassade of consulaat komt, zegt Ramdin dat hij wacht op de president.

Hij weigerde daar verder op in te gaan en zei dat president Chandrikapersad Santokhi daarover meer informatie zal geven.

Velen vragen zich af wat de regering bezielt en of er niet sprake is van een grote misstap. Suriname heeft nu een consulaat in Tel Aviv. Een verplaatsing ligt internationaal gevoelig omdat de status van Jeruzalem omstreden is.

Het overgrote deel van de landen ziet Oost-Jeruzalem als bezet Palestijns gebied. Voor Israël is het dan ook een diplomatieke opsteker als landen deze stap zetten omdat dit de status van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël bevestigt.

Ook als relatief kleine landen – die geopolitiek weinig gewicht in de schaal leggen- dit doen, ziet Israël dat als een kleine diplomatieke overwinning.

Suriname was tot nu toe vrij neutraal in hun buitenlandbeleid. Daarom is deze stap opmerkelijk te noemen.

De relatief nieuwe regering van president Santokhi voert op dit gebied duidelijk een ander beleid. Economische belangen zullen voor Suriname ook een belangrijke rol spelen.

Het land is praktisch failliet en heeft belang bij samenwerking met financieel sterkere landen, ondanks de politieke gevoeligheid.

Tot nu toe hebben alleen Amerika, Guatemala, Honduras en Kosovo een ambassade in Jeruzalem. De aankondiging van de verhuizing van de Amerikaanse ambassade in Israël leidde in 2017 tot woedende reacties in het Midden-Oosten.

Hoe deze stap van Suriname zal uitpakken, zal binnenkort blijken. Ramdin heeft benadrukt dat het standpunt van Suriname in het conflict tussen Israël en de Arabische wereld, niet is veranderd.

Hij hoopt niet dat men het in een religieuze context plaatst.

In zijn visie is er geen ruimte voor religie in het buitenlandpolitiek van het land. Dat kan volgens hem niet, omdat Suriname een diversiteit is aan etnische groepen en religieuze groeperingen.

J. Boendhie

DISCLAIMER: Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud