Surinaams mannelijk koppel gaat trouwen in Argentinië

In 2010 legaliseerde Argentinië het homohuwelijk, als eerste land in Latijns-Amerika en tiende land ter wereld. Als enige land ter wereld biedt Argentinië de mogelijkheid aan buitenlanders van hetzelfde geslacht om te trouwen. Dat vertelde Rossi Sammartino vorig jaar tijdens het LGBT-filmfestival. Die informatie inspireerde een Surinaams mannelijk koppel om dit jaar naar Buenos Aires te reizen en hun relatie te bezegelen met een huwelijk.

Zij ontvingen dinsdag van Rossi Sammartino een plaquette en van het publiek een daverend applaus. De diplomaat loofde de inzet van de Surinaamse LGBT-beweging. “Argentinië prijst en verwelkomt al deze inspanningen en hoopt tegelijkertijd dat het zeer gastvrije, open Surinaamse volk het spoedig mogelijk zal maken dat LGBT-minderheden kunnen trouwen in eigen land, ” zei chargé d’affaires Ignacio Rossi Sammartino van Argentinië dinsdagavond.

Meer dan honderd personen kwamen naar de filmvoorstelling die de Argentijnse ambassade aanbood tijdens het filmfestival van de PRIDE month. In zijn inleiding zei Sammartino dat zijn echtgenoot en hij nooit negatieve reacties hebben gekregen uit de samenleving.

De diplomaat is nu drie jaar in Suriname. Hij is verheugd over het groeiende aantal bedrijven dat de regenboogvlag laten wapperen. “Dat helpt stigma’s te bestrijden en de hele Surinaamse samenleving gevoeliger te maken voor die onderwerpen die ook een realiteit van dit land zijn.”

In 2016 stond Rossi Sammartino samen met toenmalig justitieminister Jennifer Van Dijk-Silos op het bordes om de deelnemers aan de PRIDE Walk aan te moedigen. Een jaar later was ook een vertegenwoordiger van Nederland van de partij. Op zaterdag 27 oktober verwacht de Argentijnse diplomaat in elk geval zijn Braziliaanse, Franse, Amerikaanse en Nederlandse collega op het bordes langs de route.

De LGBT-rechtenbeweging in Argentinië werd opgericht in 1983, na de terugkeer van de democratie. De diplomaat vertelde dat toen de eerste homobar openging en de LGBT-gemeenschap zichtbaarder werd tijdens pride-festivals, parades, publicaties en politiek activisme.

Meer nieuws

Training ‘Trauma herkenning’

Traumatisering bij kwetsbare mensen (kinderen, jongeren, mensen met een verstandelijke beperking) komt helaas vaak voor. De gevolgen zijn vaak blijvend, ze zijn ernstig en ze…

Kind in autostoel vliegt uit auto

Een geschokte automobilist in de Amerikaanse stad Mankato (Minnesota) zag hoe een kindje in een autostoeltje uit een auto werd geslingerd.

Gebedsdag voor Coronie

Op zaterdag 12 januari is er een gebedsdag georganiseerd door de verschillende christelijke kerken in samenwerking met het commissariaat in de multifunctionele te Coronie.

Man opgesloten voor mishandeling collega

De 41-jarige Dilawar H. werd op woensdag 9 januari door de politie van het ressort Lelydorp opgespoord, aangehouden en in verzekering gesteld voor mishandeling van…

Voorlichting SEH werpt vruchten af

De Spoedeisende Hulp (SEH) die bestemd is voor de opvang van acute aandoeningen of verwondingen, heeft het afgelopen jaar minder aanmeldingen geregistreerd dan het vorig…

Scroll Up