Vanaf morgen gaan de scholen in Suriname weer van start, maar vanwege de extreme hitte zullen de lessen tot 15 november dagelijks om 12.00 uur eindigen.
In een reactie op deze maatregel deelt gepensioneerd universiteitsdocent, Ricky Stutgard, zijn inzichten met GFC Nieuws.
Hij geeft aan dat het aanschaffen van ventilatoren of airconditioning een mogelijke oplossing kan zijn voor deze situatie, maar dat er grotere problemen zijn die eerst aangepakt moeten worden.
Veel scholen hebben nauwelijks of geen toiletvoorzieningen, ook is er een tekort aan leidingwater, lesmateriaal en zelfs meubilair. Dit zijn volgens hem essentiëlere zaken.
Hij wijst ook erop dat de beveiliging van scholen momenteel te wensen overlaat, wat betekent dat apparatuur zoals ventilatoren en airconditioners gestolen of vernield zouden kunnen worden.
“Nu al worden op verschillende scholen tafels en stoelen gestolen. Een betere aanpak zou zijn om de schooluren te herzien”, merkt hij op.
Volgens Stutgard begint de schooldag voor kleuters om 8.00 uur en eindigt om 12.00 uur. Voor de twee laagste klassen eindigt de dag om 12.30 uur, terwijl de oudere leerlingen tot 13.00 uur blijven.
“Met onze 20 tot 25 schooluren per week heeft Suriname al minder lesuren dan bijvoorbeeld Nederland en het Caribisch gebied, waar leerlingen 28 tot 30 uur per week les krijgen.”
In de warme maanden oktober en november krijgen leerlingen in Suriname zelfs vijf uur minder onderwijs per week.
Stutgard stelt voor om de mogelijkheid te onderzoeken om de schooldag eerder te laten beginnen, bijvoorbeeld om 7.00 uur, net zoals bij overheidskantoren en de universiteit.
Daarnaast zou er volgens hem gekeken kunnen worden naar het inkorten van de Kerst-, Paas- en Pinkstervakantie.
“Als we het onderwijs in Suriname naar een hoger niveau willen tillen, moeten we allemaal bereid zijn offers te brengen,” stelt Stutgard.
S. King maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com