Op 13 mei 2016 verzamelden zich duizenden mensen op het Onafhankelijkheidsplein in Suriname om te protesteren tegen de verhoging van de stroomtarieven.
Nu, acht jaar later, werpt levensmiddelentechnoloog Ricky Stutgard, tevens een prominent figuur in de Surinaamse samenleving, zijn licht op deze gebeurtenis en de huidige stand van zaken.
Hij vertelt het volgende aan GFC Nieuws: “Op 2 mei 2016 werden de stroomtarieven verhoogd. Het was de bedoeling dat de tarieven in drie fasen zouden worden verhoogd: de tweede fase rond augustus/september 2016 en de derde in januari 2017.”
“Toen op sociale media verschillende personen de bedragen publiceerden die ze aan stroom moesten betalen, ontstond er veel ophef.”
“Het bedrijfsleven en de vakbond vonden elkaar en riepen hun arbeiders en vakbondsleden op om op 13 mei 2016 massaal te gaan protesteren. Tenminste 10.000 demonstranten kwamen opdagen.”
“De regering moet daarvan geschrokken zijn, aangezien de tariefsverhogingen werden aangehouden. Een samenwerking tussen de vakbonden en het bedrijfsleven kan de overheid dwingen de stroomtarieven aan te houden.”
Volgens Stutgard was de oppositie van toen ook tegenstander van de verhoging van de energietarieven.
“Maar wat blijkt vandaag de dag? Het deel dat nu aan de macht is, drukt toch de verhoging van de stroomtarieven door, ondanks het feit dat deskundigen met gefundeerd bewijs hebben aangetoond dat de Surinaamse bevolking juist te veel betaalt voor stroom.”
“De deskundigen hebben aangetoond dat Staatsolie en EBS inefficiënt werken en dat de bevolking al jaren wordt benadeeld.”
Huidige acties
Op de vraag of de huidige acties het gewenste resultaat zullen opleveren, antwoordt Stutgard dat als het bedrijfsleven en de vakbond de druk uitoefenen, het gewenste resultaat zal worden behaald.
Hij voegt eraan toe: “Maar wat we vaak zien is dat ze niet naar het grotere plaatje kunnen kijken en dat interne strubbelingen de kracht van deze organisaties verlammen.”
Om dit probleem op te lossen stelt hij dat het bedrijfsleven en de vakbonden de regering naar de groene tafel moeten slepen.
“De regering zal dan met gefundeerde documentatie moeten komen om te bewijzen waarom de stroomtarieven omhoog moeten. Ze moeten aantonen dat de tegenstanders van de verhoging van de stroomtarieven ongelijk hebben.”
Stutgard is van mening dat ondernemerschap niet gestimuleerd wordt door steeds de energietarieven te verhogen.
“Bedrijven zullen in eerste instantie personeel moeten ontslaan. Andere bedrijven zullen over de kop gaan en nieuwe initiatieven zullen in de bureaulades verdwijnen. Alleen wanneer we produceren, kunnen we verkopen en euro’s en US dollars verdienen.”
“De regering begrijpt maar niet dat leerkrachten, verpleegsters en anderen niet gemotiveerd zullen zijn om goed werk te doen.”
“Zelfs een rechterlijke beslissing zal niet in staat zijn deze werknemers te motiveren om goed werk te doen. De regering moet naar de onderhandelingstafel worden gesleept,” benadrukt hij.
Patty maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com