Ricky Stutgard, een gepensioneerd universiteitsdocent, uitte tegenover GFC Nieuws felle kritiek op het huidige onderwijsbeleid in Suriname.
Hij wijst met de beschuldigende vinger naar oud-minister Marie Levens en haar dure consultants, die €12.000 per maand verdienden, en de 35 adviseurs die het ministerie had.
“Onder deze NPS-minister werd een systeem ingevoerd waarbij leerlingen zonder enige inspanning naar het volgende leerjaar gingen. Dit heeft ertoe geleid dat Surinaamse leerlingen niet kunnen rekenen, lezen of schrijven. We hebben een generatie die zelfs niet geschikt is als winkelpersoneel.”
Stutgard is ook niet mals voor de huidige minister, Henry Ori. “Hij profileerde zich jarenlang als onderwijsdeskundige, maar zijn promotie ging over toerisme. Hij begrijpt het onderwijsveld niet en communiceert slecht met de betrokkenen. Hij behandelt leerkrachten als kleine kinderen en verwacht daarmee succes te boeken.”
Stutgard haalt ook uit naar Ori’s recente plannen. “Tijdens de vakantie zal er vakantieschool zijn, en op zaterdagen ook lessen. De schooluren worden verlengd tot 15.00 uur, maar de leerlingen van Sipalawini doen niet mee. En de leerkrachten krijgen er niet extra voor betaald, want ‘niet alles draait om geld’, zegt de minister.”
Volgens Stutgard toont dit aan dat Ori geen idee heeft van wat nodig is om leerachterstanden in te halen. “Leerkrachten moeten goed betaald worden voor hun extra werk, en ervaren leerkrachten moeten ingezet worden. Dat snapt deze minister niet.”
Stutgard heeft zelf twee keer scholen in Sipalawini bezocht, in 2010 en 2024, en zag daar enthousiaste en leergierige leerlingen. “Als de overheid zich meer inzet voor het onderwijs in het binnenland, kan Suriname profiteren van de aanwezige kennis en talenten.”
Maar Stutgard wijst erop dat Ori de scholen in Sipalawini niet wil betrekken in zijn plannen. “Tijdens de binnenlandse oorlogen (1986-1991) kregen kinderen in Brokopondo en Sipalawini geen onderwijs, wat leidde tot criminaliteit. Deze wonden zijn nog steeds niet genezen.”
“Nu wil deze minister leerachterstanden inhalen zonder Sipalawini erbij te betrekken. Alle leerlingen, van Nickerie tot Sipalawini, hebben recht op goed onderwijs. Selectief beleid is pure discriminatie en zal rampzalig zijn voor Suriname,” aldus Stutgard.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com