Stutgard hekelt ad-hoc beslissingen en brandjes-blussen-beleid regering

Ricky Stutgard- levensmiddelentechnoloog en microbioloog

Ricky Stutgard, microbioloog, levensmiddelentechnoloog en gepensioneerd universiteitsdocent, zegt aan GFC Nieuws dat de huidige situatie in de gezondheidszorg het gevolg is van wanbeleid door opeenvolgende regeringen.

Volgens hem is volksgezondheid nooit een prioriteit geweest, vooral niet in de 21ste eeuw, waarin de sector is uitgehold.

Stutgard verwijst naar een lezing uit 1910 van Paul Christiaan Flu over de hoge kindersterfte in Suriname. Flu bood destijds oplossingen, maar in plaats van in te grijpen, werd hij weggepromoveerd. Pas in 2012 verbeterden de kindersterftecijfers, 102 jaar na Flu’s waarschuwing.

Hij merkt op dat naast de kinderen ook zwangere vrouwen stierven. In 2011 was de moedersterfte onder geregistreerde zwangeren dubbel zo hoog als de internationale standaarden en zes keer zo hoog bij niet-geregistreerden.

In december 2018, werd onder auspiciën van het ministerie van Volksgezondheid en de Pan American Health Organization (PAHO), een workshop werd gehouden over moedersterfte.

“Tijdens deze workshop werden de deelnemers geïnformeerd over de stand van zaken van moedersterfte in Suriname ten opzichte van de Latijns-Amerikaanse en Caribische (LAC) regio. Volgens regionale vergelijkingen van PAHO behoort Suriname, met een geschatte moedersterfte van 155 per 100.000 levendgeborenen, tot de top vier landen met de hoogste moedersterfte in de regio.”

Hij noemt het ook zorgwekkend dat na 2012 de doodsoorzaken in Suriname niet meer worden geregistreerd en gedocumenteerd, wat serieus beleid onmogelijk maakt.

Stutgard haalt verder aan dat vervallen medicamenten een terugkerend probleem zijn in de gezondheidszorg. Zo bleek in 2001 bijvoorbeeld dat het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname al drie jaar lang vervallen medicijnen verkocht.

Ook stelt hij dat minister Amar Ramadhin tevergeefs probeerde om onbenutte en afgedankte medicijnen uit Nederland te krijgen om de ernstige tekorten in eigen land aan te vullen.

In juli 2024 bleek volgens hem ook dat een deel van de tien containers met medicijnen, die door India aan Suriname waren geschonken, onbruikbaar was.

Stutgard meent dat de gezondheidszorg onder Ramadhin de afgelopen vier jaar verder is uitgehold: huisartsenpoli’s werden gesloten, ziekenhuizen verwaarloosd en veel investeringen vernietigd. “Het gebrek aan personeel, materiaal en medicijnen leidt tot sterfgevallen, en patiënten moeten zelf hun operaties en medicijnen betalen.”

Surinaamse medisch afgestudeerden in Cuba worden volgens hem gediscrimineerd, terwijl gekwalificeerd personeel het land verlaat door slecht management en lage lonen.

“De gezondheidszorg in Suriname wordt niet als prioriteit gezien en zolang er geen mentaliteitsverandering ontstaat bij onze leiders, zullen we het moeten doen met ad-hoc beslissingen en brandjes blussen,” aldus Stutgard.