Voor veel Surinaamse jongeren is het na de middelbare school vanzelfsprekend om door te studeren.
De ambitie is er, de motivatie ook. Maar wat als de studie die je wilt volgen, in Suriname niet te vinden is?
Dat is precies het dilemma waar GFC Nieuws- lezer J. Anches voor staat.
De beschikbare HBO-instituten in Suriname richten zich vooral op business, olie en gas. Maar zij wil actuarieel wetenschap studeren, een richting die hier simpelweg niet wordt aangeboden.
Dat staat in een mail die onze redactie ontving van de betrokkene.
De enige optie is naar het buitenland gaan, maar dat brengt een berg financiële obstakels met zich mee.
Studeren in Nederland klinkt als een logische keuze, zeker omdat Surinaamse studenten daar hetzelfde collegegeld betalen als EU-studenten. Maar dat bedrag is alsnog meer dan €2000 per jaar.
En dan zijn er nog de bijkomende kosten: huisvesting, verzekeringen, studiematerialen en dagelijkse uitgaven. Alles bij elkaar loopt het op tot een bedrag waar veel gezinnen zich geen raad mee weten.
Tot overmaat van ramp heeft een Surinaamse student geen recht op Nederlandse studiefinanciering.
Dat betekent afhankelijk zijn van ouders, een beurs (die slechts weinig studenten krijgen) of een bijbaan – wat niet altijd makkelijk te combineren is met een zware studie.
J. Anches en anderen in haar situatie willen graag bijdragen aan de ontwikkeling van Suriname.
Maar zonder toegang tot de juiste opleidingen wordt dat moeilijk.
“We hebben meer studiekeuzes nodig in Suriname en betere ondersteuning voor studenten die in het buitenland willen studeren,” zegt ze.
Foto ter illustratie.
P. Peterson, vaste redacteur bij GFC Nieuws, heeft een scherp oog voor boeiende verhalen. Zijn diverse interesses variëren van gezondheid en lifestyle tot internationale kwesties, technologie en misdaad. Zijn bijdragen verrijken de inhoud van het platform met zijn unieke perspectief.
Voor contact: peterson@gfcnieuws.com