Studenten naar Servië voor artsenopleiding

Een groep van vijftien Surinaamse studenten gaat in Servië een opleiding tot arts volgen.

Deze studenten zullen op donderdag 21 maart vertrekken om aan een basis artsenopleiding te participeren.

Het ministerie van Volksgezondheid is samen met de studenten, de ouders en verzorgers, gedurende zes maanden druk bezig geweest met de voorbereidingen. Dit nadat de studiebeurzen door tussenkomst van het ministerie van Buitenlandse Zaken beschikbaar zijn gesteld.

Het ministerie van Volksgezondheid is de Servische regering enorm dankbaar. “Alle 15 studenten zijn geaccepteerd door Servië en over ongeveer zes jaar hebben wij jonge Surinamers terug met een gedegen Europese artsenopleiding”, zei een trotse minister Elias in zijn toespraak.

Servië is bereid niet alleen Suriname, maar ook andere landen te helpen. Dit doen zij door middel van het project ‘World in Servia’. Ook andere landen van het Caraïbisch gebied doen mee.

“Suriname is wel het land met de meeste studenten, die medicijnen gaan studeren”, merkte Robert Mohammed, de onderdirecteur van het ministerie, op. In de eerste paar maanden zullen de studenten een intensieve training volgen in de Servische taal.

De reis naar Servië wordt bekostigd door de Surinaamse overheid. Ook krijgen de studenten een eenmalige uitkering van € 500 . De beurs omvat een tijdelijke gratis verblijfsvergunning. Verder ook gratis validatie van de middelbare school- en universiteitsdocumenten.

De kosten voor het aanleren van de taal, de colleges, accommodatie en maaltijden in de studenten faciliteit worden ook volledig door Servië gedekt.

Tevens hebben de studenten een ziektekostenverzekering en krijgen zij een studietoelage van ongeveer 130 euro per maand uitgekeerd.

Delen:

Meer nieuws

Else Sidoel medewerker van het jaar SVZ

Tijdens de jaarlijks terugkerende verkiezing onder ruim 700 medewerkers van het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ) is Else Sidoel vandaag verkozen tot beste medewerker van het…

Delen:

Verhoging kosten rijbewijs aangehouden

De voorgenomen verhoogde bedragen voor een nieuw rijbewijs, het verlengen daarvan en een duplicaat zijn tot nader order aangehouden, meldt de PR van het Korps…

Delen:

Nationaal kwaliteitsbeleid gelanceerd

Het Surinaams Standaarden Bureau (SSB) is namens het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) als overheid bezig met de ontwikkeling van een nationaal kwaliteitsbeleid…

Delen:

Minister Samsoedien met ontslag

Naar aanleiding van de recente perikelen rondom de minister van Ruimtelijke Ordening Grond en Bosbeheer (RGB), Roline Samsoedien, heeft de minister vandaag haar portefeuille ter…

Delen:

Mogelijk aanhouding zoon minister Samsoedien

De zoon van minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeleid (RGB) zal mogelijk worden aangehouden op basis van verdenking van het plegen van…

Delen:

“Peiling NIKOS onbetrouwbaar”

De VHP heeft met de recente NIKOS-peiling een gebrekkige poging gedaan om Martin Schalkwijk uit de kast te halen, luidt de kritiek vanuit de NDP….

Delen:

BOG, PAHO en KPS partners antirookcampagne

Het Bureau Openbare Gezondheidsdienst (BOG) en de Pan American Health Organization (PAHO) zullen vandaag de bewustwordingscampagne ‘Smoko?!….. Nee Mang’ lanceren. Delen:

Delen:

Meer aandacht voor forensisch werkveld

Met de viering van de Forensische dag heeft het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) getracht meer aandacht te creëren voor het Forensisch werkveld. Delen:

Delen:

OWT&C laat afwijkende bouwsels slopen

Het is gebleken dat er waarschijnlijk door onwetendheid van burgers, maar soms ook doelbewust- in afwijking van de verleende bouwvergunning wordt gebouwd op diverse locaties….

Delen:

Dc Collectief bespreekt grond- en bosbeleid

De districtscommissarissen (dc) hebben tijdens het jongste Dc Collectief diepgaand van gedachten gewisseld met de ministers Edgar Dikan (Regionale Ontwikkeling) en Roline Samsoedin (Ruimtelijke Ordening…

Delen:

Minister Tsang ontvangt nieuw bestuur VES

Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) had de afgelopen week een kennismakingsgesprek met het nieuw bestuur van de Vereniging van Economisten in…

Delen:

Suriname doet mee aan EXPOCARIBE 2019

Het ministerie van Buitenlandse Handel en Investeringen van de Republiek Cuba, PROCUBA, de Kamer van Koophandel van de Republiek Cuba en de Provinciale Assemblee ‘s…

Delen:

Verhoogde controle door politie Regio Paramaribo

De politie van Regio Paramaribo heeft op zaterdagavond vanwege de handhaving van de openbare orde, veiligheidscontroles gehouden in de verschillende ressorten in hun werkgebied. Delen:

Delen:
Scroll Up