Structurele aanpak hooglandrijst Pamaka een feit

Het langverwachte startsein om hooglandrijst te telen in Suriname is ondertussen gegeven.

Dit bijzonder moment ging gepaard met respectievelijk een training en demonstratieplot aan planters en belangstellenden in het Pamaka-gebied. De demonstratieplot omvat theoretische en praktische training voor het telen van hooglandrijst en dient als model voor het gebied.

De training en demonstratieplot zijn verzorgd door gespecialiseerde medewerkers van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV). De monitoring geschiedt door het ministerie van LVV en vindt als volgt plaats: 20 dagen na de aanplant, 2e bemesting en onkruid, 40 dagen na de aanplant, de 3e bemesting en onkruidbestrijding en 90-100 dagen na de aanplant, 1e oogst door de minister van LVV.

Personen die aan het proces hebben deelgenomen, krijgen van de minister van LVV een certificaat. De agrarische sector is de toekomst van Suriname. Het binnenland kan met ondersteuning een ongekende rol daarin vervullen.

Hooglandrijst of “bergi alesi” wordt in het binnenland op kleine schaal geteeld. Een deel van de oogst is voor eigen gebruik (consumptie). De rest is voor plantsoen en of bijdrage aan traditionele evenementen.

Volgens het directoraat agrarische ontwikkeling binnenland biedt de structurele aanpak van dit project de bewoners een bestaanszekerheid, voedselzekerheid en verdiencapaciteit.

De Pamaka-ontwikkelingsorganisatie ‘Ana Makandie’ wil hooglandrijst in het stamgebied vernieuwen, om aan de huidige sociaaleconomische uitdaging te voldoen.

Het startsein is gegeven met een demonstratieplot aan lokale landbouwers en belangstellenden. Het ressort Paramacca maakt deel uit van het district Sipaliwini. Het stamgebied telt 11 dorpen met ongeveer 3000 inwoners.

Hooglandrijst wordt op kleine schaal geteeld op onvoldoende bewerkte landbouwareaal. Met een eigen inkomen wordt de welvaart en levensstandaard bevorderd. Het is reeds bewezen dat met de bijgebrachte teelttechnieken aan de gemeenschappen, de productie van hooglandrijst driemaal hoger resulteert.

De rol van de regionale organisatie ‘Ana Makandie’ is om de mensen te trainen om beter te functioneren in hun systeem, zodat er geen sprake is van urbanisatie of het wegtrekken van de plaatselijke bewoners.

Delen:

Meer nieuws

Verdachte aangehouden bij road-block

Rechercheurs van de afdeling Narcotica Brigade, bijgestaan door andere collegae, hebben tijdens een al gehele veiligheidscontrole in het district Brokopondo een voertuigbestuurder tot stoppen gesommeerd….

Delen:

Overeenkomst opzetten waardeketen producenten

Het directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft een overeenkomst bereikt met het Suriname Agricultural Market Acces Project (SAMAP)…

Delen:

“Know your numbers”

Hoge bloeddruk is de belangrijkste risicofactor voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Delen:

Delen:

SPWE maakt doorstart

De Stichting Productieve Werkeenheden (SPWE) heeft een doorstart gemaakt met de launch van haar geplande kosteloze softskills trainingen voor dit jaar. Delen:

Delen:

Lijk man aangespoeld te Livorno

De politie van Livorno kreeg woensdagmiddag een melding binnen dat het lijk van een man, vermoedelijk van Hindoestaanse komaf, op een bepaalde locatie in de…

Delen:

Postverzender en verstrekkers ingesloten

Rechercheurs van de Narcoticabrigade hebben de 33-jarige Guirmo J., de 34-jarige Clarence K. en de 27-jarige Mitchel K. opgespoord en aangehouden. Delen:

Delen:

De leerling overtreft de meester

INGEZONDEN- Allereerst wil ik beginnen met de stelling van George Clemenceau, Franse politicus,  n.l. :  “Een verrader is een politicus die zijn partij verlaat om…

Delen:

Drugsvervoerder onderweg naar Frans-Guyana gepakt

Het Arrestatie Team heeft dinsdag in samenwerking met het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) de 27-jarige drugsverdachte Oerifride S. aangehouden met een hoeveelheid drugs en overgedragen…

Delen:

First lady bezoekt Gakaba en Langa Tabiki

Een delegatie bestaande uit onder andere First lady Ingrid Bouterse-Waldring, de minister van Volksgezondheid, Antoine Elias en de directeur van de Stichting Staatsziekenfonds (SZF), Rick…

Delen:

Regering sterk gefocust op export

Het ministerie van Handel Industrie en Toerisme (HI&T) is bezig de standaarden te ontwikkelen met het standaardenbureau om te voldoen aan internationale standaarden die nodig…

Delen:
Scroll Up