INGEZONDEN– Dubbele banen begint in onze maatschappij steeds meer normaal te worden.
In onze huidige consumptiemaatschappij streven velen altijd naar meer, maar ook vanwege de slechte economische situatie in het land en weinig goed betaalde banen, hebben veel mensen dubbele banen.
Dit is echter helemaal niet normaal, want we hebben jaren geleden afspraken gemaakt om humane werkomstandigheden in Suriname te krijgen.
Natuurlijk heeft een dubbele baan of overwerk zijn voordelen, maar dat het de norm wordt, baart zorgen. Vanwege dubbele banen en of vaker overuren maken, gaat de gezondheid achteruit en zorgt dit ook voor problemen binnen relaties.
Uit onderzoek is gebleken dat het belangrijk is om een regelmatig ritme te hebben. Dit is niet alleen goed voor de algemene gezondheid van je lichaam, maar het draagt bovendien bij aan een goed concentratievermogen. Men wil het belang van een goede nachtrust nog wel eens onderschatten.
BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Surinaamse vrouw die 27 kilo is afgeslankt wil dikke mensen motiveren
Het zorgt er niet alleen voor dat je je moe voelt. Een gebrek aan een goed ritme heeft impact op je effectiviteit.
Bovendien zorgt een verstoord ritme er ook nog eens voor dat je planning niet op orde is. Het overwerken zorgt ervoor dat je geen structuur meer in je leven hebt.
Overwerken zorgt niet alleen voor fysieke problemen, maar ook voor problemen met het thuisfront. Heb je een gezin? Dan is het natuurlijk gewenst om vaak thuis te zijn, zodat je veel tijd met je gezin kunt doorbrengen.
Het is natuurlijk prachtig om je kinderen te zien opgroeien. Het nadeel van veel overwerken is dat je daar veel minder tijd voor hebt. Dat is voor jezelf niet leuk, maar ook niet voor je gezin.
Het kan dus ook zorgen voor relatieproblemen, omdat een relatie aardig kan leiden onder te weinig aandacht. Je partner wenst dat je meer thuis bent, maar jij zit dan in een tweestrijd.
Wil ik mijn werkgever tevreden houden of mijn partner? Overwerken zorgt dus voor nog veel meer complicaties en het kan op lange termijn letterlijk gezinnen verpesten.
Een ander nadeel van overwerken is dat het al snel normaal wordt. Met andere woorden: er treedt gewenning op. Veel mensen gaan daar naar leven. Dit heeft dan als gevolg dat je maandelijkse uitgaven hoger worden en je afhankelijk begint te worden van het overwerken.
Deze gewenning is dus gevaarlijk, vanwege de financiële voordelen die overwerken met zich meebrengen. Probeer er dus ook niet gewend aan te raken.
Chronische stress is misschien nog wel één van de meest onderschatte nadelen van overwerken.
Veel aandacht wordt besteed aan de fysieke toestand van een persoon, maar daardoor wordt het mentale aspect nog wel eens vergeten.
Maar juist dit mentale aspect is zeer belangrijk, aangezien stress zeer ongezond is voor je lichaam.
Het is aangetoond dat mensen met chronische stress minder lang leven. Dit komt bijvoorbeeld doordat stress kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk. En een hoge bloeddruk vormt weer een verhoogd risico op verschillende hart-en vaatziekten.
Maar chronische stress is ook niet goed voor je mentale gezondheid. Mensen met chronische stress kunnen zich slechter concentreren. Ook slapen ze slechter en kunnen ze last krijgen van vervelende complicaties.
Denk daarbij aan hoofdpijn, buikpijn en vele andere vage fysieke klachten. Overwerken kan dus voor veel stress zorgen.
Chronische stress kan uiteindelijk resulteren in een burn-out. Een burn-out is een zeer ernstige aandoening waar vrijwel altijd coaching bij nodig is.
Een burn-out komt natuurlijk niet zomaar om de hoek kijken. Er gaat altijd een langdurige periode van stress, oververmoeidheid en gebeurtenissen aan vooraf.
Heb je last van een burn-out? Of denk je dat je tegen een burn-out aanloopt? In die gevallen is het verstandig om professionele hulp in te schakelen.
Een professionele coach kan de situatie vanuit een ander perspectief bekijken. Mensen met een burn-out hebben vaak een tunnelvisie en zien niks meer zitten. Een coach kan je weer op weg helpen.
D. Alvares
Bronnen
youngcapital.nl
ggzstandaarden.nl
rijksoverheid.nl
Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar redactiegfc@gmail.com
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com