OPINIE- Het is een steeds terugkerend schouwspel in Suriname: huizen die afbranden en de eigenaren die vervolgens de samenleving benaderen voor financiële steun om weer op te bouwen.
Het is hoog tijd dat we dit probleem bij de wortel aanpakken en de kern van de kwestie blootleggen: het gebrek aan verantwoordelijkheid bij het verzekeren van eigendommen.
Wanneer een woning afbrandt en de eigenaar geen verzekering heeft afgesloten, is het vaak de gemeenschap die moet bijspringen.
Dit terwijl de eigenaren regelmatig geld uitgeven aan luxe zoals dure maaltijden in fastfoodrestaurants en grootse feesten.
Als men geld heeft voor zulke uitgaven, dan moet men ook in staat zijn om een brandverzekering te bekostigen, een basisverantwoordelijkheid die elke huiseigenaar zou moeten dragen.
Het is onaanvaardbaar en oneerlijk tegenover diegenen die wel hun verantwoordelijkheid nemen en hun bezit verzekeren. Waarom zou de gemeenschap moeten opdraaien voor de nalatigheid van anderen?
Dit zet een gevaarlijk precedent en beloont onverantwoordelijk gedrag. Het bevordert een cultuur waarin het oké is om basisverantwoordelijkheden te negeren, met de verwachting dat anderen wel zullen helpen wanneer het misgaat.
Het advies moet dan ook luid en duidelijk zijn: stop met het financieel ondersteunen van personen die door eigen toedoen in problemen komen.
Het is tijd dat we in Suriname leren dat verantwoordelijkheid voor eigen bezit voorrang heeft op kortstondig genot. Als je kunt betalen voor luxe, dan kun je ook een verzekering betalen.
Het is tijd om volwassen te worden en verantwoordelijkheid te nemen voor onze eigen beslissingen.
Laten we als gemeenschap een standpunt innemen: geen steun meer voor hen die hun basiszaken niet op orde hebben.
Alleen op deze manier kunnen we een samenleving opbouwen die verantwoordelijkheid en vooruitziendheid waardeert, in plaats van nalatigheid en kortzichtigheid te belonen.
J. Diamini
Dit artikel betreft een ingezonden opiniestuk. Voor de publicatie van ingezonden artikelen hanteren wij specifieke voorwaarden. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen via info@gfcnieuws.com.
Let op: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud