Stichting vraagt president Bouterse om herschrijving geschiedenis

De Stichting Matzeliger Instituut heeft een verzoek ingediend bij president Desiré Bouterse om de Afro-Surinaamse geschiedenis te herschrijven. Er is daarbij een document overhandigd aan het staatshoofd, waarin de achterliggende gedachte voor het herschrijven van de nationale geschiedenis aan de orde komt.

Iwan Wijngaarde secretaris van de stichting zegt dat het initiatief wordt ondersteund door Feydrasi fu Afrikan Srananman (Federatie van Afro-Surinamers). Ook geniet de stichting ondersteuning van Stichting 1 juli Keti Koti. Het is van belang dat wij dingen gaan leren vanuit onze optiek; Daarom is het noodzakelijk dat onze deskundigen zich gaan verdiepen in de materie.

De markering van 1 juli 1863 als de datum van de afschaffing van de slavernij klopt volgens de leiders van de stichting niet. Dit standpunt wordt onderbouwd door verwijzing naar de periode van staatstoezicht (1 juli 1863 – 1 juli 1873) dat wordt gezien als een periode waarbij er nogal ernstige beperkingen werden gelegd, in de vorm van koloniale regels op het bestaan van de tot slaaf gemaakte personen.

Jan Haakmaat voorzitter van de stichting zegt dat er een commissie in het leven zal moeten worden geroepen. Deze commissie zal alle belanghebbende groepen moeten consulteren om de juiste informatie te verzamelen en vast te leggen. Het verzoek hiertoe is ook bij de president gedeponeerd.(GFC)

Meer nieuws

STEAMIT fair op Powaka

STEAM-IT, een projectteam van de Suriname America Alumni Associatie, SAAA, zal op vrijdag 22 februari een mini-fair houden op de Sint Wilhelmus School te Powaka…

AZP heeft nu een Ontslagruimte

Vaker is het gebleken dat opgenomen patiënten die door de specialist zijn ontslagen, vele uren later door hun begeleiders worden opgehaald.

Aanpak weg naar Langa-Uku

De weg naar het dorp Langa-Uku zal donderdag worden aangepakt door het ministerie van OWT&C in samenwerking met het districtscommissariaat Marowijne – Zuidwest.

Vuurwapengevaarlijke verdachte aangehouden

De vuurwapengevaarlijke Machecho V. is op zaterdag 16 februari door het Arrestatie Team aangehouden en overgedragen aan de collega’s van de afdeling Kapitale Delicten.

Vereniging benadrukt koersstabiliteit

De vereniging van cambiohouders wenst naar aanleiding van de thans ontstane situatie op het koersenfront te benadrukken dat onze totale economie en iedere burger gebaat…

45 rijbewijzen ingevorderd door MSD

De Motor Surveillancedienst (MSD) heeft in de periode zondag 3 februari tot en met zaterdag 9 februari 370 verkeersdeelnemers bekeurd, waarbij 45 rijbewijzen van hardrijders…

First lady doneert weer

“Het geeft ons meer motivatie om harder te werken voor hetgeen wij gaan doen in Amerika”, zegt Donovan Dongo na een donatie van first lady…

Scroll Up