Stichting voor ouders van kinderen met Darmproblemen en Stoma in het leven geroepen

Dinsdag vond de oprichting plaats van de Stichting voor Ouders van kinderen met Darmproblemen en Stoma (SVODS).

Hoewel het initiatief van de oprichting van deze stichting vanuit ’s Lands Hospitaal geschiedt, heeft het een nationaal karakter en is operationeel in en voor heel Suriname benadrukt het bestuur.

De doelstellingen van de SVODS zijn:

– informatie over het ziektebeeld en aanpak naar de ouders,
– platform voor lotgenoten ouders en kinderen,
– ouders vertellen aan elkaar wat hun dieptepunten en hoogtepunten zijn geweest op weg naar herstel en
– informatie aan zorgverleners hoe de ziektebeelden tijdig te herkennen zijn
Het bestuur vergadert tenminste 1 keer per kwartaal en het Plan van Actie op weg naar de volgende meeting in juli geeft aan dat het aantal patiënten in kaart wordt gebracht en er een informatieavond voor ouders wordt voorbereid.

Het bestuur wordt geleid door Soenita Nannan Panday-Gopisingh. Steven Alfaisi
is de ondervoorzitter.

Er is ook een Commissie Wetenschappelijks Activiteiten. Verder zijn er twee erevoorzitters benoemd te weten:

– de stomaverpleegkundige uit Nederland, Hortance Dragtenstein, die pro-deo darmspoelcursussen heeft verzorgd voor verpleegkundigen, ouders en artsen en vanaf 2007 tot heden betrokken is bij de kinderchirurgische missies.

– de kinderchirurg James Wilde uit Zwitserland die van 30 maart tot 6 april 2019 in Paramaribo was voor de 18de kinderchirurgische missie.

Wilde is samen met Aagje de Wit, destijds anesthesist in RKZ, de initiatiefnemer van de kinderchirurgische missies en begon in 2007.

De pool van kinderchirurgen bestaat uit Robertine van Baren, Anton van Dijk en Justin de Jong allen uit Nederland. De missies zijn 1 tot 2 keer per jaar.

Inmiddels zijn er al 134 kinderen geopereerd en een groot aantal consulten verricht. De coördinatie van de missies geschiedt door de kinderartsen van ’s Lands Hospitaal te weten: Frederika Morpurgo en Aartie Hoeblal.

De missies worden bekostigd door het Staats Ziekenfonds (SZF) en de kinderchirurgen werken pro-deo. Zij werken samen met de lokale chirurgen te weten: Nazir Mohabali (RKZ), Armand van Kanten (AZP) en Anuschka Jewbali (AZP).

Delen:

Meer nieuws

Renovatie Nyun Combé begonnen

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft het startsein gegeven voor de renovatie van Nyun Combé aan de Kleine Saramaccastraat. Delen:

Delen:

Bromfietser zwaargewond na aanrijding

De 19-jarige bromfietser Aman A. raakte op 10 juni zwaargewond na een aanrijding op de kruising van de Indira Gandhi- en de Tawajariweg. Delen:

Delen:

Visrokerij Commewijne dit jaar in gebruik

Directeur Deepak Jairam van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) heeft zich afgelopen week omstandig laten informeren over de vorderingen van de verbouwingswerkzaamheden van de visrokerij…

Delen:

Minister Parmessar op FAO-topconferentie in Rome

Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) vertoeft momenteel in Rome-Italië voor het bijwonen van een topconferentie van de wereld voedselorganisatie Food and…

Delen:

Ontwikkelingsvisie voor Tapanahony in de maak

Het districtscommissariaat van Sipaliwini (bestuursressort Tapanahony) en stichting OSAEDA zullen in een samenwerkingsverband een visie uitwerken om het Tapanahony-gebied in ontwikkeling te brengen. Delen:

Delen:

Regeringsdelegatie bezoekt backtrack Nickerie

Een delegatie van ministers en vertegenwoordigers van enkele ministeries en diensten binnen de overheid brachten een oriëntatiebezoek aan de backtrack in Nickerie. Delen:

Delen:

Dikan bezoekt Centrale Markt

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling heeft vrijdagmiddag samen met districtscommissaris (dc) Mike Nerkust een bezoek gebracht aan de Centrale Markt. Delen:

Delen:
Scroll Up