Een van de belangrijkste doelen van Stichting Gabriel Development Foundation is het bevorderen van duurzame landbouw, zodat elke Surinamer toegang heeft tot gezond voedsel.
De stichting benadrukt tegenover GFC Nieuws dat duurzaamheid in de landbouw essentieel is, met speciale aandacht voor het minimaliseren van schadelijke uitstoot naar bodem en water.
“Suriname heeft enorme landbouwpotentie, zeker gezien de groeiende wereldwijde vraag naar voedsel en de toenemende belangstelling voor gezonde voeding,” zegt voorzitter Gabriel Jacott.
Steeds meer mensen kiezen bewust voor een dieet met meer groenten of vervangen rijst door aardvruchten.
“Hoe meer aardvruchten we verbouwen, hoe groter de mogelijkheden voor export en verwerking van deze producten tot eindproducten,” legt Jacott uit.
Toch merkt hij op dat het besef van het belang van landbouw, vooral onder jongeren, in Suriname nog niet breed aanwezig is.
“Landbouw draagt niet alleen bij aan de voedselvoorziening van een hele natie, maar biedt ook zekerheid voor inkomen.”
Het dagelijkse bezoek van Surinamers aan de markt voor verse groenten onderstreept volgens de voorzitter de cruciale rol van de landbouwsector.
De stichting ziet grote kansen in Suriname, van productie tot verwerking.
“Een goed voorbeeld hiervan is peper: deze wordt geplant, geoogst en verwerkt tot producten zoals pepersambal of ‘fong fong peppre’, die vervolgens op grote schaal geëxporteerd kunnen worden.”
Daarnaast wijst Jacott erop dat vrijwel iedereen in Suriname over een stukje grond beschikt, zoals een erf, waarop gemakkelijk gewassen zoals antroewa of boulanger verbouwd kunnen worden.
Het Caribisch gebied vormt een veelbelovende afzetmarkt voor Surinaamse landbouwproducten.
“Er is behoorlijk wat landbouwkennis in Suriname. Er zijn migranten die onmisbaar zijn in de landbouwsector. Als we iedereen betrekken, hen goed trainen en een platform creëren, kunnen we werkelijk de voedselschuur van het Caribisch gebied worden”, geeft de stichting aan.
Om dit te realiseren, is de organisatie van plan om trainingen aan te bieden en een platform te creëren voor samenwerking met outgrowers.
Deze boeren zullen gestimuleerd worden om meer te produceren, terwijl de stichting de producten opkoopt voor verdere verwerking.
“De potentie is enorm, and together we can make a change,” aldus Jacott.

S. King maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.