Steeds meer jongeren actief in de prostitutie

prostitutie hoer

INGEZONDENJe ziet ze hangen op haast alle hoeken in de binnenstad van Paramaribo en omgeving. De Watermolenstraat, de Timmermanstraat, Hoek Hoge- en Zwartenhovenbrugstraat, Krommelingstraat, zijn bekende straten waar jeugdigen rondhangen die hun lichaam exploiteren.

Voor velen is geld de drijfveer voor hun daden, want het vormt voor velen hun dagelijks brood. Deze jongeren beseffen niet wat de gevolgen kunnen zijn indien het verkeerd mocht aflopen.

Zij denken alleen aan geld verdienen, en niet aan geweld, seksueel overdraagbare ziektes, emotionele en psychische gevolgen van prostitutie.

Meestal vervallen jongeren ook in de prostitutie door de leefomstandigheden thuis. Niet genoeg geld voor boodschappen, scholing of vervoer, zijn veelvoorkomende redenen voor deze jongeren.

Daarnaast heb je jongens en meisjes die zich blindstaren op luxe goederen en daarom hun lichaam verkopen voor geld.

Jongeren kunnen ook in de prostitutie belanden doordat ze verliefd raken op de verkeerde persoon, die ze genadeloos exploiteert.

Soms heb je ook gevallen waarbij ouders en verzorgers uit arme gezinnen hun kinderen dwingen tot prostitutie, anders verliezen deze kinderen hun onderdak. Deze kinderen leren al heel vroeg wat zij moeten doen om te overleven, en voor sommigen wordt het daarom een normale handeling.

Je hebt tegenwoordig ook jongeren die de reputatie hebben dat zij seksuele handelingen plegen in ruil voor geld of luxe goederen. Deze jongeren doen het in hun eigen omgeving en hoeven de straat niet op.

bekijk ook: Het verkrachten en mishandelen van Surinaamse vrouwen lijkt het nieuwe normaal

Je hebt gevallen waarbij meisjes al vanaf hun tienerjaren seks hebben met verschillende mannen tegen betaling.

De ouders vragen het kind nooit waar het geld vandaan komt, omdat deze gezinnen in hele erbarmelijke situaties moeten overleven en daardoor het geld stilzwijgend accepteren.

Door vrienden komen bepaalde jongeren in contact met oudere mannen die tegen betaling seksueel getinte handelingen willen verrichten. Deze jongeren worden financieel onafhankelijk van hun ouders.

Hoeveel minderjarigen er in de prostitutie zitten, is moeilijk vast te stellen, omdat er geen officiële cijfers beschikbaar zijn.

Er is in Suriname helaas geen of te weinig kennis aanwezig over de seksuele uitbuiting van jongeren en als er mogelijk organisaties hierachter schuil gaan. Juist deze kennis is noodzakelijk voor een effectieve opsporing van seksuele uitbuiting van jongeren.

De samenleving heeft de plicht om gevallen van seksuele uitbuiting te melden bij de politie. Via de 123-lijn, vanaf een week terug heet het de Mi-lijn, zouden gevallen van seksuele uitbuiting ook doorgespeeld kunnen worden.

Verder denk ik dat het handiger zou zijn om een speciaal meldpunt voor seksuele uitbuiting van kinderen in het leven te roepen. Bij het meldpunt zou je bijvoorbeeld een melding kunnen doen over een jongere waarover je je zorgen maakt. Ook kan je informatie vragen en adviezen krijgen.

UMA Suriname

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar redactiegfc@gmail.com