Staatsolie Foundation for Community Development ondersteunt prenataal chromosomen onderzoek

Het Medisch Wetenschappelijk Instituut (MWI) heeft een contract getekend met de Staatsolie Foundation for Community Development in verband met een donatie voor de aanschaf van een NuAIRE NU-8600 Incubator met platform. Het is te verwachten dat de incubator binnen 12 werkweken in Suriname zal zijn.

De incubator is nodig voor het prenatale chromosomen onderzoek op eventuele chromosoom afwijkingen bij het ongeboren kind. Bij dit chromosomen onderzoek wordt het vruchtwater van zwangere vrouwen in kweek gezet in een speciale “kweekkamer “(incubator) zodat de cellen kunnen vermenig-vuldigen door deling. Vervolgens worden de chromosomen van deze cellen onderzocht op eventuele chromosoomafwijkingen bij het ongeboren kind.

De huidige 11 jaar oude incubator is defect en reparatie zou onverantwoord hoge kosten met zich meebrengen. Er moest dus een nieuwe incubator aangeschaft worden.

Alhoewel er voor de chromosomale testen betaald wordt door de patiënt zelf of de verzekering, kunnen de kosten van de incubator onmogelijk geheel doorberekenend worden in de kostprijs van de test. Dit zou de test “onbereikbaar” maken voor veel patiënten. Het gevolg daarvan zou zijn dat essentiële diagnostiek de patiënt “onthouden” wordt met mogelijk levenslange consequenties.

Het MWI heeft na alle mogelijkheden te hebben bekeken zich gewend tot de private sector voor financiering van een nieuwe incubator. Het instituut is daarom ook zeer verheugd dat de Staatsolie Foundation for Community Development binnen een maand de financiering van een nieuwe incubator heeft goedgekeurd. Hiermee is de continuiteit van het onderzoek gegarandeerd en kan het MWI blijven voldoen aan zijn maatschappelijke verplichting naar de gemeenschap.

Meer nieuws

Wegstrekking Jenny-Henar wordt hersteld

Binnen het kader van de verbetering van de Oost-West ontsluitingswegen zoals opgenomen in het ontwikkelingsplan 2017-2021 heeft het ministerie van Openbare Werken Transport & Communicatie…

Training ‘Trauma herkenning’

Traumatisering bij kwetsbare mensen (kinderen, jongeren, mensen met een verstandelijke beperking) komt helaas vaak voor. De gevolgen zijn vaak blijvend, ze zijn ernstig en ze…

Kind in autostoel vliegt uit auto

Een geschokte automobilist in de Amerikaanse stad Mankato (Minnesota) zag hoe een kindje in een autostoeltje uit een auto werd geslingerd.

Gebedsdag voor Coronie

Op zaterdag 12 januari is er een gebedsdag georganiseerd door de verschillende christelijke kerken in samenwerking met het commissariaat in de multifunctionele te Coronie.

Man opgesloten voor mishandeling collega

De 41-jarige Dilawar H. werd op woensdag 9 januari door de politie van het ressort Lelydorp opgespoord, aangehouden en in verzekering gesteld voor mishandeling van…

Voorlichting SEH werpt vruchten af

De Spoedeisende Hulp (SEH) die bestemd is voor de opvang van acute aandoeningen of verwondingen, heeft het afgelopen jaar minder aanmeldingen geregistreerd dan het vorig…

Scroll Up