Tijdens een vervolg op de ceremonie voor de ondertekening van het investeringsbesluit (Final Investment Decision, FID) tussen Total Energies en Staatsolie, sprak directeur Annand Jagesar van Staatsolie over het cruciale belang van goed bestuur bij de exploratie en exploitatie van olie- en gasreserves.
Hij waarschuwde voor de risico’s die gepaard gaan met het niet correct beheren van deze natuurlijke hulpbronnen en refereerde aan wereldwijde voorbeelden van landen die, ondanks hun olievoorraden, niet in staat zijn geweest hun bevolking en economie te laten profiteren van deze rijkdommen.
Jagesar gaf aan dat zonder goed leiderschap en verantwoorde besluitvorming, olie-inkomsten eerder een last dan een zegen kunnen zijn. Hij wees op voorbeelden zoals Venezuela en Nigeria.
Hoewel beide landen aanzienlijke natuurlijke hulpbronnen hebben, waaronder potentiële olievoorraden, zijn deze hulpbronnen vaak niet optimaal benut, waardoor de bevolking weinig tot geen voordeel heeft ondervonden van de rijkdom die deze sector zou kunnen bieden.
Slecht beheer, corruptie en een gebrek aan transparantie worden vaak genoemd als redenen waarom deze landen moeite hebben om hun oliepotentieel om te zetten in duurzame ontwikkeling.
Het belang van goed bestuur
“Het hebben van olie en gas betekent niets als er geen goed bestuur is,” benadrukte Jagesar. “De olie- en gassector biedt immense kansen, maar alleen als we deze rijkdommen beheren met transparantie, verantwoording en een lange termijnvisie die gericht is op de welvaart van het hele volk.”
Jagesar wees op het voorbeeld van landen waar olie eerder een vloek dan een zegen is gebleken, door economische ongelijkheid te versterken en corruptie te voeden.
“We moeten ervoor zorgen dat Suriname geen land wordt waar alleen een kleine elite profiteert van de olie-inkomsten. Goed bestuur is de sleutel om ervoor te zorgen dat elke Surinamer, van Paramaribo tot het binnenland, kan delen in de voordelen van onze natuurlijke rijkdommen.”
Met de ondertekening van de FID en de verwachte investeringen van US$ 10,5 miljard in de olie- en gassector, blijft Staatsolie zich inzetten voor de duurzame ontwikkeling van Suriname.
De jaarlijkse opbrengsten van US$ 4 miljard die vanaf 2032 worden verwacht, zullen volgens Jagesar alleen zinvol zijn als deze effectief worden ingezet voor het verbeteren van de levenskwaliteit van alle Surinamers.
M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com