SRD 200 en SRD 500 bankbiljetten uitermate geschikt voor witwaspraktijken en drugshandel, beweert Hubert Rampersad

fraude-omkoping-corruptie

In een ingezonden artikel aan GFC Nieuws heeft Prof.dr.ir. Hubert Rampersad zijn bezorgdheid geuit over de invoering van nieuwe SRD 200 en SRD 500 bankbiljetten door de Centrale Bank van Suriname (CBvS).

Volgens Rampersad zijn deze hogere coupures bijzonder aantrekkelijk voor criminele activiteiten zoals witwassen, drugshandel, en belastingontduiking.

De CBvS heeft de introductie van deze biljetten gerechtvaardigd door te wijzen op de efficiëntievoordelen, zoals eenvoudiger contant transport, kleinere kluizen, en sneller geld tellen, terwijl ze tegelijkertijd beweren dat devaluatie niet aan de orde is.

Ook andere lokale autoriteiten en economisten hebben de vrees voor devaluatie weersproken, door te stellen dat de nieuwe biljetten zullen helpen bij het oplossen van het tekort aan contant geld bij geldautomaten.

Rampersad trekt echter deze beweringen in twijfel en stelt dat de invoering van grotere coupures vooral voordelig is voor personen en entiteiten die betrokken zijn bij illegale activiteiten.

Hij bekritiseert de Surinaamse regering en economische “experts” voor het misleiden van het publiek, en beweert dat de echte oorzaken van inflatie en economische instabiliteit niet worden aangepakt.

De professor wijst op het internationale precedent van het afschaffen van grote coupures door centrale banken en overheden om criminaliteit en witwassen te bestrijden, en vraagt zich af waarom Suriname nu een tegenovergestelde route bewandelt.

Hij benadrukt de noodzaak voor transparantie en een weloverwogen economisch beleid dat de Surinaamse economie duurzaam ondersteunt, in plaats van kortetermijnoplossingen die criminele activiteiten kunnen faciliteren.

Met de invoering van de SRD 200 en SRD 500 bankbiljetten laait de discussie op over de richting van het monetaire beleid in Suriname en de potentiële implicaties voor de economische stabiliteit en criminaliteitsbestrijding in het land.