Een Nederlandse ondernemer die woonachtig is in Suriname heeft aan GFC Nieuws laten weten zich ernstige zorgen te maken over de kwaliteit van bepaalde apparatuur die in het land wordt verkocht.
Hij vertelt dat hij in de afgelopen weken maar liefst zeven waterkokers heeft aangeschaft voor zijn bedrijf, gekocht bij verschillende winkels. Tot zijn grote frustratie waren al deze apparaten binnen een week defect.
“Het vervelende is dat de meeste winkels maar drie dagen garantie geven op dit soort producten. Ik had geluk dat twee van de apparaten binnen die korte termijn kapot gingen, waardoor ik een tegoedbon kreeg. Maar de andere vijf kan ik gewoon weggooien,” aldus de ondernemer.
Om uit te sluiten dat het probleem veroorzaakt werd door stroomschommelingen van de Energie Bedrijven Suriname (EBS), heeft hij een ervaren elektricien ingeschakeld.
“De elektricien heeft alles gecontroleerd en geconcludeerd dat de stroomvoorziening niet het probleem is. Het zijn simpelweg de apparaten die hier verkocht worden; die zijn van inferieure kwaliteit,” legt hij uit.
B-producten uit Azië in Suriname
De ondernemer vermoedt dat veel van deze apparaten afkomstig zijn uit Aziatische landen en dat er bewust B-kwaliteit producten naar Suriname worden geëxporteerd.
“Het lijkt erop dat fabrikanten wellicht betere producten sturen naar markten zoals Europa en de Verenigde Staten, terwijl derdewereldlanden zoals Suriname de lagere kwaliteit krijgen,” zegt hij.
Onderzoek van GFC wijst uit dat dit inderdaad mogelijk is.
Fabrikanten passen vaak hun producten aan op basis van de markt waar ze voor bedoeld zijn.
In ontwikkelde landen zoals Nederland gelden doorgaans strengere kwaliteits- en veiligheidsnormen, waardoor fabrikanten genoodzaakt zijn om hun producten van hogere kwaliteit te maken.
Voor andere markten zoals Suriname, waar minder strenge regels gelden, kunnen goedkopere grondstoffen en onderdelen worden gebruikt om de kosten laag te houden.
Deze situatie onderstreept volgens de ondernemer de noodzaak voor betere regelgeving in Suriname, zodat consumenten beter beschermd worden tegen ondeugdelijke producten.
Hij hoopt dat de overheid en consumentenorganisaties actie ondernemen om deze problematiek aan te pakken.
Foto ter illustratie.Â
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com