Situatie op de grens Suriname en Guyana zeer chaotisch

Geachte beleidsmakers van Suriname,

Recentelijk heb ik, Aristo Kelly, de eer mogen hebben om de president van Antigua te ontmoeten op uitnodiging van de KKF. Er werd gesproken over het verder verdiepen van de handel tussen Suriname en Antiqua.

Op zich een grote uitdaging voor een land als Suriname vooral vanwege het feit dat het veer tussen Guyana en Suriname nu buiten werking is gesteld tot nader order. Een economische ramp voor beide Caricomlanden als je alleen al kijkt naar de grens tussen Suriname en Guyana, de enige fysieke vasteland grens van de Caricom en hoe moeilijk het is voor ons land om 1 bootje tussen de landen te laten varen.

Er vaart 1 veerboot die de handel en het personenvervoer tussen de landen over de weg faciliteert. Al jaren wordt deze veerboot met tussenpozen gestoten door een duwboot, omdat maar 1 motor werkt. Dit is al jaren een probleem en komt er maar geen oplossing. Zelf niet nadat de gehele RvC en het management van de veerdienst aan Surinaamse zijde is vervangen.

Nu is de tweede motor stuk en ligt het transport lam, want het hele gevaarte is eruit gehaald. Nu wilt Suriname het veer door een nog grotere boot laten duwen. Ik weet niet wie dit in Suriname bedacht heeft. Ik schaam me gewoon diep. Persoonlijk word ik wrevelig van deze vorm van mismanagement en hoe moeilijk de samenwerking tussen Suriname en Guyana ( lees Caricom) verloopt. Temeer het een gigantische impact heeft op de economie van Suriname.

We kunnen niet eens tussen twee landen 1 bootje onderhouden op de enige fysieke landgrens van de Caricom. En het ergste van dit alles is nog dat er vanuit de zijde van Suriname gewoon wordt gezwegen over dit gebeuren. Nergens word je behoorlijk geïnformeerd in Suriname.

Nu hoor ik vanuit Guyana dat de boot eigendom van Suriname is en dat Guyana eist dat Suriname opdraait voor de volledige reparatie. Guyana wilt ook niet dat de Ferry nog door een boot wordt geduwd, ook vanwege de veiligheid van haar burgers. Mijn waardering voor de Guyanese autoriteiten inzake dit specifieke standpunt.

Ik zie en hoor alleen maar gefrustreerde ondernemers om mij heen die hun producten of diensten niet kunnen verhandelen of via een dure luchtvracht enkel kunnen verschepen. Dit kan zomaar op een diplomatieke rel uitlopen.

Als land moet Suriname haar huiswerk beter gaan doen, want je kan geen sprong maken van klas 1 naar klas 2, als je in klas 1 alleen maar onvoldoendes hebt gehaald. Dus praten over zaken doen met Antiqua is mijns inziens gewoon lekker borrelpraat, zolang we niet eens 1 bootje tussen de twee landen kunnen laten varen.

Minister Vijay Chotkan en minister Stephan Tsang,

Ik hoop dat jullie hier wat aan gaan doen, want dit is schandalig en niet bevordelijk voor de handel tussen beide landen. Als we willen werken aan de verdiencapaciteit van ons land, is dit nou net een zaak die eerst goed opgepakt moet worden.

Aristo Kelly
President Director
Cartridge Depot Inc.

Delen:

Meer nieuws

LVV pakt lozingen in Saramacca aan

Het onderdirectoraat Landbouw van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is bezig om diverse lozingen in het district Saramacca aan te pakken. Delen:

Delen:

Concept uitleveringsverdrag Suriname en China

Een Surinaamse delegatie onder leiding van procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday en een delegatie vanuit China hebben gewerkt aan een concept uitleveringsverdrag voor beide landen….

Delen:

Ode aan Pim de la Parra

Pim de la Parra bracht met productiemaatschappij $corpio lef en bravoure in het Nederlandse filmbedrijf en werd miljonair met Blue Movie. Delen:

Delen:

Jeugdambassadeurs werken aan milieubewustwording

De United Nations Sustainable Development Goals (UN SDG) jeugdambassadeurs, Sivern Hammen en Charmaine Pansa, willen scholieren bewust maken van de gevolgen van milieuvervuiling. Delen:

Delen:

Nieuw-Aurora krijgt extra stembureau

Uit oriëntatie van de verkiezingswerkgroep Legger in het Boven-Suriname gebied, blijkt dat op Nieuw-Aurora er nog één stembureau moet komen. Delen:

Delen:

LVV werkt aan kadervorming binnen veeteelt

Een groep studenten van de Stichting Polytechnic College Suriname (PTC) van de studierichting Animal Production and Health Assistance (APHA) heeft een bezoek gebracht aan Nickerie….

Delen:

Dief gepakt in stadscentrum

Op 20 en 27 mei zijn onder meer gascilinders en een lichtmotor gestolen uit handelszaken op de Centrale – en Vreedzaam Markt aan de Waterkant….

Delen:
Scroll Up