In de hedendaagse berichtgeving wordt Suriname vaak afgeschilderd als een land waar chaos en wanorde de overhand hebben. Echter, een kritische blik op de feiten onthult een heel ander beeld.
In vergelijking met zijn buren en vele andere landen in de derde wereld, staat Suriname er relatief goed voor.
In Suriname kan men nog steeds veilig over straat lopen. Je wordt er hooguit beroofd. Dat is iets wat je tenminste kunt navertellen.
Hetzelfde geldt echter niet voor buurlanden zoals Brazilië, Guyana, en iets verderop in het Caribisch gebied, Trinidad. De misdaadcijfers liegen er niet om.
Het feit dat Suriname een kleine gemeenschap heeft, geeft een vertekend beeld van de misdaadsituatie. In werkelijkheid is het minder ernstig dan vaak wordt voorgesteld.
Hoewel corruptie een wereldwijd verschijnsel is en ook Suriname hiermee te maken heeft, is de omvang en ernst ervan bescheiden in vergelijking met landen als Thailand.
Dit wordt duidelijk in programma’s zoals ‘Opgelicht in het buitenland’ van Kees van der Spek, waar extreem hoge niveaus van corruptie worden onthuld. In Suriname word je niet gedwongen om met geld op zak politieagenten om te kopen om uit de gevangenis te blijven
Ook qua gezondheidszorg is er reden tot optimisme. Waar men in Nederland maanden kan wachten op een specialistische afspraak, kan men in Paramaribo vaak binnen enkele dagen terecht tegen een relatief kleine betaling in euro’s.
Wat betreft de positie van vrouwen staat Suriname ook sterk. In vele landen kunnen vrouwen niet veilig hun dagelijkse boodschappen doen, terwijl dit in Suriname meestal geen punt van zorg is.
Het is tijd dat we de situatie in Suriname in perspectief plaatsen en erkennen dat, hoewel er ruimte voor verbetering is, het land het in vele opzichten beter doet dan vaak wordt aangenomen.
Laten we bouwen op de krachten van Suriname en samenwerken aan de uitdagingen, in plaats van ons te richten op negativiteit en misvattingen.
Foto ter illustratie.
De Suriname- analist en vaste GFC Nieuws columnist R. Pinas staat bekend om zijn kritische benadering van maatschappelijke kwesties. Hij benadrukt regelmatig de zwakke punten in de Surinaamse samenleving en draagt actief verbeterpunten aan. Zijn columns stimuleren bewustwording en discussie over sociale en politieke onderwerpen in Suriname.
R. Pinas maakt deel uit van het exclusieve analistenpanel van GFC Nieuws.
Voor contact: pinas@gfcnieuws.com
Let op: Publicatie van opiniestukken of columns houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud