‘Sex, secrets and spies’: zó win je een verkiezing in de 21e eeuw

Wanneer een politicus niet op eigen kracht een verkiezing kan winnen, zou die Cambridge Analytica moeten bellen. Het bedrijf kent alle vuile trucjes om verkiezingen te beïnvloeden, en past die ook toe – zegt de hoogste baas van het bedrijf.

 

Cambridge kwam onlangs in het nieuws omdat het bedrijf gegevens van 50 miljoen Facebookgebruikers had misbruikt om Donald Trump aan zijn verkiezingswinst te helpen.

Daarvóór had het Britse bedrijf helpen knoeien bij o.a. verkiezingen in Nigeria, de Tjechische Republiek, Kenia, India, Mexico, Maleisië, China, Brazilië en Argentinië.

Voor niets gaat de zon op  

Veel Facebookgebruikers doen graag mee met gratis spelletjes die als een moderne glazen bol alles over hen kunnen vertellen en voorspellen.    

Weinig gebruikers staan stil bij de vraag waarom zo’n app gratis is. Het Cambridgeschandaal maakt duidelijk welke krachten achter deze schijnbaar onschuldige spelletjes schuilen.

Hier lees je hoe het werkt

 

Cambride Analytica is mede opgericht door Steve Bannon, toenmalig topman van het uiterst rechtse nieuwsnetwerk Breitbart en enige tijd adviseur van Trump.

“It’s insane,” he told me one night. “The company has created psychological profiles of 230 million Americans. And now they want to work with the Pentagon? It’s like Nixon on steroids.”
The Guardian

Alexander Nix, CEO van het databedrijf, liet zich voor de verborgen camera van een undercoverjournalist die zich voordeed als mogelijke klant ontvallen dat zijn bedrijf schadelijk materiaal over tegenstanders kon verzamelen met behulp van “sex, secrets and spies”.

Het bedrijf zet bijvoorbeeld honey traps in: meisjes die op de tegenstander worden afgestuurd om die uit te lokken tot handelingen die hem kunnen beschadigen.

“We zullen een grote hoeveelheid geld aan de kandidaat aanbieden om zijn campagne te financieren in ruil voor land, bijvoorbeeld; we zullen alles vastleggen op camera’s. We maken het gezicht van onze man onherkenbaar en plaatsen het vervolgens op internet,” zei Nix tegen de journalist.

De New York Times en The Observer onthulden dat Nix met zijn bedrijf had geprobeerd 50 miljoen Amerikaanse kiezers te beïnvloeden ten gunste van Donald Trump.

Daarvoor had het bedrijf een app ontwikkeld, die gegevens ontlokte aan nietsvermoedende Facebookgebruikers. Zij (en hun Facebookfriends) werden vervolgens belaagd met psychologische trucs die hen in de armen van de klant van Cambridge moesten duwen – wat aardig lukte.

Meer nieuws

Barranquilla verwelkomt Suriname

Suriname is woensdag officieel welkom geheten door de Colombiaanse stad Barranquilla, waar vanaf donderdag de 23ste Centraal-Amerikaanse en Caribische Spelen plaatsvinden. Het Surinaams Olympisch Comité…

Coppenamebrug afgesloten voor zwaar materieel

De brug over de Coppenamerivier is tot nader order gesloten voor zwaar materieel. Dit melden de districtscommissarissen van de districten Coronie en Nickerie respectievelijk, Mike…

VHP condoleert familie Radhakishun

Met grote verslagenheid heeft de Vooruitstrevende Hervormings- Partij(VHP) kennisgenomen van het heengaan van mevrouw Roshnie Radhakisun, directeur van Radika (Radio Dihat Ki Awaz, “de stem…

Scroll Up