Senator zou graag aanwezig zijn bij lynchparty in meest racistische Amerikaanse staat

De witte Republikeinse senator Cindy Hyde-Smith zou dolgraag aanwezig zijn bij een “openbare lynchpartij”. Saillant: zij maakte de opmerking in de Amerikaanse staat Mississippi, waar in het Jim Crow-tijdperk (zie kader) op grote schaal zwarten werden gelyncht. Ook saillant: haar politieke tegenstander is een zwarte.

“Als hij mij zou uitnodigen voor een openbare lynchpartij, zou ik op de eerste rij zitten,” zei Hyde-Smith zondagmorgen op een verkiezingsbijeenkomst in de Mississippiaanse stad Tupelo.

Jim Crow is een typetje van een zwarte Amerikaan dat in 1828 werd neergezet in het lied Jump Jim Crow door de Amerikaanse entertainer Thomas Rice.

Hij deed dat in minstrel shows waarbij hij voor het optreden zijn gezicht zwart schminkte (blackface). Hij beeldde zwarten uit als verlopen, dwaze figuren.

Het typetje Jim Crow werd al snel synoniem voor Afro-Amerikanen en werd een negatief stereotype en spotnaam.

De naam wordt nog steeds gebruikt als bijnaam voor de rassenwetten in de Verenigde Staten, de zogenaamde Jim Crow-wetten, die de Amerikaanse Apartheid van 1876 tot 1965 (het Jim-Crowtijdperk) in stand hield.

Zij neemt het op 27 november op tegen de Democraat Mike Espy, omdat de tussentijdse verkiezing van enkele dagen terug geen winnaar opleverde. De Republikein staat tot nu toe bovenaan in de peilingen

Espy zegt in een reactie dat de uitspraken van zijn tegenstander “geen plaats hebben in ons politieke discours.”

“We hebben leiders nodig, geen mensen die verdelen, en haar woorden laten zien dat ze het begrip en oordeel mist om de mensen van onze staat te vertegenwoordigen,” schreef hij op Twitter.

Hyde-Smith noemt het belachelijk dat haar opmerking negatief wordt opgevat. Vele critici wijzen op de lange historie van racisme in Mississippi.

Zij verwijzen naar een rapport van het Equal Justice Initiative dat onthulde dat tijdens het Jim Crow-tijdperk in deze staat de meeste zwarte Amerikanen werden gelyncht.

Meer nieuws

STEAMIT fair op Powaka

STEAM-IT, een projectteam van de Suriname America Alumni Associatie, SAAA, zal op vrijdag 22 februari een mini-fair houden op de Sint Wilhelmus School te Powaka…

AZP heeft nu een Ontslagruimte

Vaker is het gebleken dat opgenomen patiënten die door de specialist zijn ontslagen, vele uren later door hun begeleiders worden opgehaald.

Aanpak weg naar Langa-Uku

De weg naar het dorp Langa-Uku zal donderdag worden aangepakt door het ministerie van OWT&C in samenwerking met het districtscommissariaat Marowijne – Zuidwest.

Vuurwapengevaarlijke verdachte aangehouden

De vuurwapengevaarlijke Machecho V. is op zaterdag 16 februari door het Arrestatie Team aangehouden en overgedragen aan de collega’s van de afdeling Kapitale Delicten.

Vereniging benadrukt koersstabiliteit

De vereniging van cambiohouders wenst naar aanleiding van de thans ontstane situatie op het koersenfront te benadrukken dat onze totale economie en iedere burger gebaat…

45 rijbewijzen ingevorderd door MSD

De Motor Surveillancedienst (MSD) heeft in de periode zondag 3 februari tot en met zaterdag 9 februari 370 verkeersdeelnemers bekeurd, waarbij 45 rijbewijzen van hardrijders…

First lady doneert weer

“Het geeft ons meer motivatie om harder te werken voor hetgeen wij gaan doen in Amerika”, zegt Donovan Dongo na een donatie van first lady…

Scroll Up