Onderzoekend leren is onmisbaar voor studenten die willen doorstromen naar het hoger onderwijs.
Dat is de overtuiging achter de succesvolle pilotworkshops ‘Van onderwerp naar onderzoeksvraag’ en ‘Bronnen’, ontwikkeld door de docenten Alvin Motman, Nigritha Tieto en Brenda Asabigi.
Deze workshops zijn verzorgd voor ruim 31 studenten van de Scholengemeenschap Moengotapoe en maken deel uit van een pilotproject van de stichting Better Prepared Suriname (BPS).
“We gaan proberen de inhoud van deze workshop te integreren in vakken als Sociologie, Omgangsvaardigheden en Onderzoeksvaardigheden,” zegt Cynthia Masangi, directeur van de Scholengemeenschap Moengotapoe. Ze benadrukt dat de onderwerpen van de workshops hard nodig zijn in het huidige curriculum.
De studenten van het tweede jaar VWO, het basisjaar van de Driejarige Havo en van het Imeao deden mee aan de workshops, die plaatsvonden op vrijdag.
Masangi geeft aan dat meer studenten hadden kunnen deelnemen, ware het niet dat sommige door lesroosters of toetsperiodes verhinderd waren.
De twee workshops zijn zorgvuldig ontwikkeld als antwoord op lacunes die naar voren kwamen in gesprekken met schoolleiders.
“Onderzoeksvraag en Bronnen waren twee belangrijke aandachtspunten,” zegt Mildred Demon, projecttrekker van BPS in Suriname. BPS streeft ernaar dat studenten uit het Voorbereidend Onderwijs Secundair (VOS) met meer vertrouwen en bagage de overstap maken naar het hoger onderwijs.
Interactief leren in de praktijk
De docenten, Motman en Tieto, verzorgden de workshops zelf en waren tevreden met het verloop. “Als parttime docent op het IOL ben ik gewend aan een ander niveau, maar dit was heel leerzaam. We waren goed voorbereid en de studenten haalden er veel uit,” aldus Motman.
Tieto, die lesgeeft in Nederlands, licht toe dat er bij de opzet veel nadruk lag op interactie en samenwerking: “Daarom werkten we met groepsopdrachten. Dat werd heel positief ontvangen.”
Een belangrijke les uit de evaluatie was dat de hoeveelheid lesmateriaal als veel werd ervaren in de beschikbare tijd. “Daarom hebben we hand-outs gemaakt en zien we deze pilot ook als leermoment,” zegt Motman.
Regionale samenwerking loont
Demon roemt de inzet van de ontwikkelaars. “Ze hebben afstand en locatie overstegen: twee docenten in Moengo en twee in Paramaribo werkten samen aan deze modules. Dat is prijzenswaardig,” zegt ze. Eerder dit jaar vond al een eerste pilot plaats op de Openbare Driejarige Havo Zaailand in Paramaribo.
Geschiedenisdocent Brenda Asabigi, verbonden aan de Scholengemeenschap Moengotapoe, bevestigt dat er in de klas veel behoefte is aan deze kennis: “Vaak kunnen studenten moeilijk bronnen herkennen of plaatsen. Deze workshops helpen hen echt op weg.”
BPS werkt bij het ontwikkelen van lesmateriaal bewust met een gemengde groep van docenten uit zowel het hoger onderwijs als het VOS. Zo wil de stichting bijdragen aan een betere aansluiting tussen beide niveaus.

M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.