Mensen die in Nederland leven van de bijstandsuitkering ervaren vaak schaamte en voelen zich gestigmatiseerd als profiteurs en lui.
Dit probleem is wijdverspreid onder bijstandsgerechtigden, waarbij de negatieve beeldvorming en maatschappelijke oordelen het gevoel van minderwaardigheid versterken.
Uit onderzoek van de Wiardi Beckman stichting blijkt dat deze groep te maken heeft met een lagere mentale gezondheid als gevolg van de voortdurende druk en stigmatisering​
Volgens het KIVC voelen ook veel Surinamers in Nederland zich zo. In een e-mail aan GFC Nieuws stelt het Collectief dat de negatieve beeldvorming rond bijstandsontvangers vaak resulteert in gevoelens van isolatie en schaamte.
Veel Surinaamse bijstandsgerechtigden voelen zich gevangen tussen de financiële afhankelijkheid en het maatschappelijke stigma dat hen bestempelt als “lui” of “profiteurs.”
Het KIVC legt uit dat er verschillende factoren meespelen. “Surinamers in de bijstand worden vaak gezien als mensen die misbruik maken van het systeem. Dit zorgt ervoor dat ze zich gedwongen voelen om hun financiële situatie te verbergen, zelfs voor vrienden en familie,” aldus de maatschappelijke organisatie.
Deze maatschappelijke druk draagt bij aan een slechtere mentale gezondheid en beperkt de mogelijkheden om weer aan het werk te komen.
Volgens cijfers van het CBS ontvangen naar schatting zo’n 11,7% van de eerste generatie Surinaamse Nederlanders een bijstandsuitkering.
Het KIVC vindt dat meer begrip en een eerlijker beeld van bijstandsontvangers noodzakelijk zijn om het welzijn van deze groep te verbeteren.
Foto ter illustratie.
P. Peterson, vaste redacteur bij GFC Nieuws, heeft een scherp oog voor boeiende verhalen. Zijn diverse interesses variëren van gezondheid en lifestyle tot internationale kwesties, technologie en misdaad. Zijn bijdragen verrijken de inhoud van het platform met zijn unieke perspectief.
Voor contact: peterson@gfcnieuws.com