‘Schaamhaar scheren lijkt kans op soa te vergroten’

Het scheren van schaamhaar kan het risico op een soa vergroten. De kans op een seksueel overdraagbare aandoening ligt ruim 80 procent hoger bij mensen die weleens hun schaamhaar afscheren dan bij mensen die dit nooit hebben gedaan, blijkt uit een Amerikaans onderzoek onder ruim 7.500 mannen en vrouwen.

In totaal werden er 7.580 mensen in de leeftijd van 18 tot 65 jaar ondervraagd over hun seksleven, scheergewoonten en soa-verleden. Driekwart van de ondervraagden zei wel eens hun schaamhaar te scheren, 17 procent verwijderde meer dan elf keer per jaar al hun schaamhaar. 22 procent werkte het dagelijks bij en 13 procent had ooit een soa.

Ondervraagden die zich regelmatig schoren, hadden 3,5 tot vier keer verhoogd risico op een soa. Dit geldt vooral voor infecties die via huidcontact worden overgedragen als herpes en syfilis.

Meer lifestylenieuws

De work-out voor mooie bips

– Zet je handen en knieën op de grond. Beweeg je rechterbeen gestrekt naar achteren gedurende 90 seconden, je voet moet hoger komen dan je…

‘Eten wordt lekkerder door muziek’

Een maaltijd kan niet alleen met zout en peper, maar ook met geluid op smaak worden gebracht. Dat stelt Charles Spence, hoogleraar en experimenteel psycholoog…

Scroll Up