Saoedi-Arabië wist het – eerlijk waar – niet: journalist Khashoggi is vermoord, in de ambassade, door bezoekers

De Saoedi’s zijn eruit: na “diepgaand onderzoek” is eindelijk “ontdekt” dat de journalist Jamal Khashoggi tijdens een gevecht in de ambassade is omgekomen.

De officiële lezing is dat Khashoggi op 2 oktober in gevecht raakte met een groep mannen die hij in de ambassade had ontmoet.

Er zijn inmiddels 18 Saoedische burgers gearresteerd; twee hoge functionarissen, onder wie generaal Ahmad al-Asiri, adjunct-directeur van de inlichtingendienst, zouden vanwege het incident zijn ontslagen.

De ambassade heeft nog geen verklaring gegeven hoe het gevecht in het zwaar bewaakte gebouw mogelijk was zonder dat beveiligers tussenbeide kwamen.

Het is formeel ook nog niet duidelijk wat er met het lichaam van Khashoggi is gebeurd. Turkse onderzoekers zeggen dat de Saoedische autopsie-expert Salah Muhammad al-Tubaigy direct na de moord het lichaam van Khashoggi in stukken begon te hakken.

 

De Amerikaanse Republikeinse senator Lindsey Graham reageerde uiterst gereserveerd en twitterde: “Om te zeggen dat ik sceptisch ben over het nieuwe Saoedische verhaal over de heer Khashoggi is een understatement.”

John Sawyers, voormalig hoofd van de Britse spionagedienst MI6, zei dat de verdwijning van Khashoggi een wake-up call was voor de Amerikaanse regering over “hoe gevaarlijk het is wanneer mensen denken dat ze onschendbaar zijn vanwege hun relatie met de Verenigde Staten.”

Meer nieuws

Training ‘Trauma herkenning’

Traumatisering bij kwetsbare mensen (kinderen, jongeren, mensen met een verstandelijke beperking) komt helaas vaak voor. De gevolgen zijn vaak blijvend, ze zijn ernstig en ze…

Kind in autostoel vliegt uit auto

Een geschokte automobilist in de Amerikaanse stad Mankato (Minnesota) zag hoe een kindje in een autostoeltje uit een auto werd geslingerd.

Gebedsdag voor Coronie

Op zaterdag 12 januari is er een gebedsdag georganiseerd door de verschillende christelijke kerken in samenwerking met het commissariaat in de multifunctionele te Coronie.

Man opgesloten voor mishandeling collega

De 41-jarige Dilawar H. werd op woensdag 9 januari door de politie van het ressort Lelydorp opgespoord, aangehouden en in verzekering gesteld voor mishandeling van…

Voorlichting SEH werpt vruchten af

De Spoedeisende Hulp (SEH) die bestemd is voor de opvang van acute aandoeningen of verwondingen, heeft het afgelopen jaar minder aanmeldingen geregistreerd dan het vorig…

Scroll Up