Santokhi zal gratieverzoek van Bouterse waarschijnlijk op de lange baan schuiven

santokhi en bouterse gesprek

OPINIE- Het is gezien de jongste ontwikkelingen aannemelijk dat de voormalige president van Suriname, Desi Bouterse, ondanks zijn veroordeling tot 20 jaar gevangenisstraf wegens zijn rol in de Decembermoorden niet daadwerkelijk achter tralies zal belanden.

Er lijken sterke aanwijzingen te zijn dat er een strategie is ontwikkeld om de uitvoering van deze straf te omzeilen, een tactiek die wellicht ingegeven is door politieke en maatschappelijke overwegingen.

Een centraal element in deze strategie lijkt het uitstellen van de behandeling van een gratieverzoek te zijn. Dit uitstel zal vermoedelijk worden gerechtvaardigd met het argument dat er meer tijd nodig is om een dergelijk verzoek grondig te bestuderen.

In de praktijk betekent dit dat president Chan Santokhi de macht heeft om het gratieverzoek van Bouterse op de lange baan te schuiven. Hierdoor wordt voorlopig effectief voorkomen dat Bouterse zijn straf daadwerkelijk uitzit.

Deze tactiek kan gezien worden als een poging om de maatschappelijke rust in Suriname te bewaren. Bouterse heeft nog altijd aanhangers en zijn gevangenneming zou tot onrust kunnen leiden.

Het is echter ook een teken van een dieper liggend probleem binnen de Surinaamse politiek en rechtsstaat: de schijnbare onwil of onvermogen om machtige figuren ter verantwoording te roepen.

Het uitblijven van gerechtigheid voor de slachtoffers van de Decembermoorden en hun nabestaanden is een pijnlijke realiteit.

Dit scenario onderstreept de complexiteit van gerechtigheid en politiek in Suriname, waarbij de wegen van het recht soms ondoorgrondelijk en kronkelig zijn.