GFC NIEUWSREDACTIE- Een dag waarop democratische principes zijn kapotgeslagen, mag niet gevierd worden door een samenleving, waarin er verschillende meningen bestaan over 25 februari 1980.
Dit schrijft president Chandrikapersad Santokhi in de nota van toelichting met betrekking tot de wijziging van het Staatsbesluit van 19 februari 2021, houdende wijziging van het “ Besluit Rustdagen 1971”.
Met de aanpassing van dit Staatsbesluit wordt 25 februari, meer bekend als de Dag van Revolutie, niet meer tot een nationale feestdag gerekend.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft zondagavond in een bekendmaking ook laten weten dat deze dag niet meer gelijkgesteld wordt als de zondag.
Omtrent de status en het karakter van 25 februari 1980 bestaan er maatschappelijk diverse inzichten, staat verder in de nota van toelichting.
In ieder geval hebben de gebeurtenis van deze dag een significante invloed gehad op de loop van de Surinaamse geschiedenis, aldus Santokhi.
Een sociaal-maatschappelijke en economische ontwrichting van de Surinaamse samenleving is het direct gevolg geweest van deze staatsgreep.
In de periode van 25 februari 1980 vonden er tal van gebeurtenissen plaats die welke in strijd zijn met de democratische principes welke horen binnen een rechtsstaat.
Het omverwerpen van een democratisch gekozen regering past niet binnen de grenzen van een rechtsstaat.
De Surinaamse regering heeft daarom na overleg met maatschappelijke organisaties besloten de dag van 25 februari voortaan niet meer als een met de zondag gelijkgestelde dag te beschouwen, aldus Santokhi.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com