Binnen het Landelijk Woningbouw Programma (LWBP), dat door de regering wordt uitgevoerd, moet er ook ruimte zijn voor de sociale woningbouw.
President Chandrikapersad Santokhi is van mening dat een bepaald deel van het beschikbare budget hiervoor bestemd moet zijn. Het staatshoofd merkt op dat niet eenieder kan bouwen, ook al komt men in aanmerking voor subsidie.
Santokhi heeft op woensdag 17 januari op zijn kabinet een ontmoeting gehad met actoren binnen het landelijk woningbouwprogramma.
LWBP-projectmanager Mark Rommy en -projectsupervisor Anwar Hassankhan gaven een presentatie over de status van het LWBP Fase 1 en het Affordable Housing Project (AHP).
Het staatshoofd merkte vooral op dat er pragmatisch te werk moet worden gegaan, zonder bureaucratisch oponthoud en er niet te veel gesproken moet worden. Hij legt ook de nadruk op de kracht van publiek-private samenwerking om de gestelde doelen voor de woningbouw te bereiken.
Er is volgens de president geen tijd te verliezen. Hij gaf onder meer aan dat nagegaan moet worden waar er terreinen aangeboden kunnen worden door particulieren. Daarnaast zal de optie voor appartementsbouw ook serieus ter hand genomen worden alsook de opties voor samenwerking met bedrijven die willen voorfinancieren.
Santokhi maakte een opsomming van de fondsen die beschikbaar zijn vanuit de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en Saoedi-Arabië. De middelen komen neer op ongeveer USD 200 miljoen. “Er is voldoende geld om projecten uit te voeren”, aldus het staatshoofd.
Hij wees ook op de bijdrage die de diaspora kan leveren in de woningbouw. Speciaal voor de meeting had president Santokhi dan ook Robby Makka, bestuursvoorzitter van het Diasporafonds en -Kapitaal uitgenodigd. President Santokhi zegt dat kapitaal niet altijd hoeft in termen van financiën, maar ook door sociale ondersteuning en investering. Hij ziet graag een vlotte voortzetting en uitvoering van alle woningbouwprojecten landelijk.
Rommy en Hassankhan hebben tijdens de presentatie onder het thema “LWBP en AHP; The Way Forward in 2024 and 2025” gedetailleerd ingezoomd op deze projecten.
Het LWBP Fase 1 biedt 500 tot 750 woningen en 1500 woonoplossingen, terwijl het AHP voorziet in 3775 woonoplossingen.
Ten aanzien van het AHP merkte Rommy op dat dit project vanaf 2019 loopt, maar dat er niets aan was gedaan. Door tussenkomst van president Santokhi is het uiteindelijk opgestart.
“We zetten goede vaart erin. De aanbestedingen lopen al en we gaan ervoor”, benadrukt Rommy. De financiering van dit project zal verder besproken worden met het team van de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB), dat van 22 januari tot en met 2 februari op bezoek is in Suriname.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com