Samenwerking Suriname en Barbados moet inhoud geven aan integratie Caricom

GFC NIEUWS- De samenwerking tussen Suriname en Caricom moet in de ruimste zin des woords inhoud gaan geven aan de verdere integratie van de Caricom.

Als beide landen geloven in het project van samenwerking dan kunnen hieruit grote successen voortvloeien.

Invulling kan dan worden gegeven aan de door Suriname in 2012 voorgestelde Caribbean Enterprises en daaraan gekoppeld de voedselschuur van het Caribisch gebied.

De staatshoofden van beide landen hebben in de afgelopen dagen tijdens het driedaagse werkbezoek van premier Mia Mottley aan Suriname de bilaterale en diplomatieke samenwerking verdiept.

Verder is vervolg gegeven aan het Brokopondo Samenwerkingsprogramma dat in 2018 bij het eerste bezoek van premier Mottley met president Desiré Delano Bouterse werd overeengekomen.

De twee regeringsleiders gingen tijdens een dinsdag belegde persconferentie in, op hetgeen in de afgelopen dagen is besproken.

Suriname en Barbados zullen met elkaar gaan samenwerken op het gebied van landbouw en mijnbouw, veeteelt en de agrarische sector.

Volgens president Bouterse zijn beide landen begonnen heel concreet inhoud te geven aan de samenwerking op de genoemde gebieden.

De Barbadiaanse premier heeft tijdens haar aanwezigheid de Tawajari Agriculture Enterprises en Bera Fisheries op Livorno bezocht en een indruk gekregen van deze sectoren in Suriname.

Volgens president Bouterse wil Suriname bewijzen dat het kan. Het idee van een voedselschuur is volgens hem daarom niet uit de lucht gegrepen. Binnen de agrarische sector zullen er boeren uit Barbados worden geaccommodeerd.

Op Victoria is reeds grond in beeld gebracht voor het telen van black belly sheeps (schapenras).

Verder zullen er verschillende gewassen worden verbouwd om in de wederzijdse behoefte te voorzien. Op dit stuk is ook het belang van voedselveiligheid aan de orde gekomen en de opzet van een laboratorium.

President Bouterse wees erop dat ons land op mijnbouwgebied ook een grote rol van betekenis kan spelen in het Caribisch gebied. Suriname is één van de producenten van basecourse en ander gesteente.

Eilanden in de regio kunnen vooral na het orkaanseizoen, voor de wederopbouw op ons land terugvallen. Belangrijk is de kostencalculatie en de connectiviteit voor wat betreft personenverkeer te lucht en land.

Het staatshoofd zegt dat ook het maritieme verkeer wordt besproken. Beide landen zitten dicht tegen het punt de connectiviteit vorm te geven, zodat zij kunnen overgaan tot concreet zakendoen.

Zowel het Surinaamse staatshoofd als premier Mottley wees op de mogelijkheden van zo’n 5 miljard dollar waar beide landen van kunnen profiteren, mits zij op professionele wijze zakendoen.

De Barbadiaanse regeringsleider heeft recentelijk tijdens een business event in haar land ondernemers opgeroepen te investeren in Suriname.

Na het bezoek van Mottley vorig jaar aan Suriname is er een special afgezant van Barbados in Suriname gestationeerd, om namens het land samen met Suriname de punten in de Brokopondo Samenwerkingsovereenkomst verder inhoud te geven.

Mottley benadrukte dat de toekomst er goed uitziet voor beide landen. Suriname en Barbados zijn volgens haar in staat een voorname rol van betekenis in te nemen in de regio.

Mottley benadrukte dat de toekomst er goed uitziet voor beide landen en gelooft erin dat Suriname en Barbados door gezamenlijk plannen de voedsel- en landbouwproductie kunnen verhogen.

Barbados zal bij de komende Srefidensi-viering in Moengo ook een bijdrage leveren met een culturele groep.

Premier Mottley deed Suriname aan als de incoming Caricom-voorzitter, een functie die per januari door president Bouterse zou worden bekleed.

Echter heeft ons land aan Barbados gevraagd het voorzitterschap over te nemen vanwege het feit dat 2020 het verkiezingsjaar voor ons land is.

Mottley zegde toe in haar periode als Caricom-voorzitter de door Suriname voorgestelde Caricom Enterprise ter sprake te brengen.

Bekijk ook een ander interessant bericht door op de volgende link te klikken>>> Afslanksysteem Constantin werkt het beste volgens Amerikaans wetenschappelijk onderzoek
Delen:

Meer nieuws

Ingezonden| De Nederlandse taal

GFC NIEUWS- Suriname is sedert 25 november 1975, met behoud van de Nederlandse taal, onafhankelijk geworden van Nederland. In Suriname wordt nog steeds ABN (Algemeen…

Delen:

Kwijtschelding boeterente AKF-lening

GFC NIEUWS- Om agrariërs financieel tegemoet te komen, is enkele jaren geleden het Agrarisch Krediet Fonds (AKF) in het leven geroepen. Bekijk ook een ander…

Delen:

Wakay pompen weer in bedrijf

GFC NIEUWS- Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij is zeer verheugd te vernemen dat de Wakay pompen sinds kort wederom in bedrijf zijn. Bekijk…

Delen:

Vrouw voor de 22ste keer zwanger

GFC NIEUWS- Een Britse moeder die 30 weken zwanger is van haar 22ste kind, heeft trots haar babybuikje getoond aan haar volgers op Instagram. Bekijk…

Delen:

Proeve niet acceptabel voor de NPS

GFC NIEUWS- De voordracht van Sigmund Proeve als waarnemend governor van de Centrale Bank door de regering wordt door de NPS volstrekt afgewezen. Bekijk ook…

Delen:

Nieuw volleybalseizoen van start

GFC NIEUWS- Het nieuw volleybalseizoen is middels het werpen van een bal door directeur Sportzaken, Mitchell Kisoor, voor geopend verklaard in de Amos Sporthal. Bekijk…

Delen:

Werkzaamheden Jenny-Henar vorderen

GFC NIEUWS- De rehabilitatie van de wegstrekking Jenny (Coronie)-Henar (Nickerie) vorderen gestaag. Bekijk ook een ander interessant bericht door op de volgende link te klikken>>>…

Delen:

Belastingdienst beraadt zich over de toekomst

GFC NIEUWS- De Belastingdienst Suriname beraadt zich over haar toekomst. Bekijk ook een ander interessant bericht door op de volgende link te klikken>>> Afslanksysteem Constantin…

Delen:

Coronie wordt woningbouwproject rijker

GFC NIEUWS- Coronie wordt een woningbouwproject rijker. Bekijk ook een ander interessant bericht door op de volgende link te klikken>>> Afslanksysteem Constantin werkt het beste…

Delen:

Granman Aboikoni geïnformeerd over plannen NH

GFC NIEUWS- Onder leiding van districtscommissaris Humphrey Jeroe bracht een delegatie bestaande uit minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en Jerry Finisie, Sustainable Manager…

Delen:

Anti-Putin blogger doodgestoken in hotel

GFC NIEUWS- Een 44-jarige Tsjetsjeense opposant is vorige week in zijn hotelkamer in de Noord-Franse stad Rijsel, doodgestoken. Bekijk ook een ander interessant bericht door…

Delen:
Scroll Up