Diverse landen organiseren een Verkeerveiligheidsweek en dat verschilt qua periode en thema.
Het Korps Suriname Verkeervrijwilligers (KSV), opgericht in 2011 om verantwoord en veilig verkeer te stimuleren, heeft van 13-19 mei activiteiten gehouden.
“We Remember you, wi wani sani seti bun tu” was een bijeenkomst op 16 mei voor onder andere verkeersslachtoffers die hun verhaal konden delen met de aanwezigen in een ongedwongen sfeer in de Politie Officiers Club.
Ook mantelzorgers van verkeersslachtoffers, nabestaanden van verkeersdoden maar ook veroorzakers van aanrijdingen konden zich registreren voor deze activiteit.
In de Verkeerveiligheidsmaand in 2022 werd de database voor registratie van verkeersslachtoffers aangekondigd en het Verkeersveiligheidsinstituut (VVI) is ermee belast. In Suriname is men nog helemaal niet gewend om zich te registreren laatstaan ook op de hoogte te zijn dat VVI bestaat.
De opkomst was redelijk goed te noemen waarbij niet alleen mensen uit Paramaribo er waren.
Een overlevende van een aanrijding kreeg van KSV, Stichting River of Jordan en enkele individuen een financiële ondersteuning voor twee medische ingrepen die ondergaan moeten worden.
“Kom en deel met ons wat en hoe wij beter kunnen doen binnen de cirkel van verantwoord en veilig verkeer”, zegt ondervoorzitter van KSV Eugenie Esajas.
Over het algemeen is de focus in het verkeer op die groep die een gemotoriseerd voertuig bestuurt en wij houden heel weinig rekening ermee dat er nog andere verkeersdeelnemers zijn.
De kwetsbare verkeersdeelnemers zoals voetgangers, fietsers en zeker ook de diegenen die op een e-bike zitten, zijn net als bromfietsers en motorfietsers niet te verwaarlozen.
De infrastructuur in ons land is onvoldoende aangepast aan deze doelgroep waardoor kwetsbaarheid nog meer op de voorgrond raakt.
Tot vandaag zijn er al 27 verkeersdoden waarvan het overgrote deel tot de groep kwetsbare verkeersdeelnemers bestaat.
Onder muzikale tonen van de politie kapel konden aanwezigen aandachtspunten of wenselijkheden neerpennen op grote vellen papier die deel uit zullen maken van een ‘virtuele muur’. Wij moeten absoluut niet vergeten dat er honderden verkeersslachtoffers jaarlijks vallen en velen raken op de achtergrond met hun emotionele, sociaaleconomische en ook juridische problematiek.
Bij kinderhuis Sanatan Dharm werden 31 jongeren van 6-22 jaar zaterdag 18 mei bezig gehouden met een interactieve informatie- en educatiesessie over verkeersborden.
Aangezien het overgrote deel van hen voetganger of passagier in een bus of auto is, spreken verkeersborden ze weinig tot niet aan. Echter moet verkeerseducatie al heel vroeg starten en dat is in de ‘thuissetting’.
Het moet ook regelmatig aangeboden worden en het VVI is onlangs gestart met een pilotproject waarbij verkeerseducatie regulier op GLO-niveau, in alle klassen, gegeven zal worden. Een grote groep leerkrachten is al wegwijs gemaakt hierin.
In partnerschap met TotalEnergies werd er ook meegedaan met een activiteit bij de Froweinschool met de ‘Brigadiers voor Verkeersveiligheid’. Deze muloschool is tot nu toe de enige in Suriname waar er verkeersbrigadiers opgeleid zijn en de oversteek bij het zebrapad vlakbij begeleiden.
Essentieel is dat goede samenwerking en communicatie met alle actoren een noodzaak is en blijft.
KSV spreekt daarom ook de hoop uit dat wie dan ook hier een steentje in kan bijdragen dat ook doet, zodat we met een positieve blik naar verantwoord en veilig verkeer kunnen gaan.
Patty maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com