Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) heeft aangekondigd dat burgers vanaf volgend jaar zelf moeten opdraaien voor de kosten van vuilophaal.
Het besluit stuit op grote verontwaardiging bij de samenleving.
Twee modellen zijn voorgesteld om de afvalproblematiek in Suriname op te lossen. Eén daarvan houdt in dat de particuliere sector de verantwoordelijkheid volledig overneemt vóór december, waardoor de overheid geen subsidies meer verstrekt.
De vraag blijft echter waarom deze beslissing zo abrupt naar voren wordt gebracht, zonder duidelijke raadpleging van de samenleving, en waarom de burger straks opgezadeld wordt met een extra financiële last, zeggen enkele kritische burgers.
Het is een maatregel die velen overvalt en die vooral gevoeld zal worden door huishoudens die al moeite hebben met de hoge kosten van levensonderhoud.
Tijdens een interview met TBN Prime Alert gaf Nurmohamed aan dat het ministerie de verantwoordelijkheid van vuilophaal van zich af wil schuiven, waarbij burgers zelf met ondernemers moeten onderhandelen over de verwijdering van hun afval.
Hoewel de minister benadrukt dat de tarieven ‘betaalbaar’ zullen blijven, blijft de vraag hoe deze plannen praktisch haalbaar en financieel verantwoord zullen zijn voor het gemiddelde huishouden.
Het invoeren van gescheiden afvalzakken voor regulier afval en recyclebare materialen lijkt een stap vooruit, maar roept ook zorgen op over de extra kosten en organisatie hiervan. Waarom wordt deze verantwoordelijkheid zomaar afgeschoven op de burgers? En hoe zorgt de overheid ervoor dat tarieven werkelijk ‘betaalbaar’ blijven, zonder dit financiële probleem simpelweg door te schuiven naar de samenleving?
De samenleving is terecht kritisch en verontwaardigd. Veel burgers vragen zich af waarom de overheid op het laatste moment met zulke ingrijpende maatregelen komt en waarom dit niet beter was gecommuniceerd en voorbereid.
M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com